Razowe łódeczki faszerowane mięsem


Kruche łódeczki przygotowane z mąki żytniej pełnoziarnistej, wypełnione mięsem mielonym z dodatkiem żółtej papryki, czerwonej fasoli i mozzarelli, to dobry pomysł na smaczne, zdrowe i pożywne danie. Podczas lepienia łódeczek z kruchego ciasta można przenieść się do dzieciństwa i mieć dobrą zabawę oraz doskonałą terapię odstresowującą. Na mnie takie prace doskonale wpływają. Łódeczki można przygotować wcześniej, a przed podaniem wypełnić je farszem i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera. Życzę Wam miłego kształtowania tego specjału. Łódeczki są bardzo kruche i smaczne. Mam nadzieję, że Wam zasmakują.                     

Czas wykonania: 40 minut przygotowań + 8 minut zapiekania.

Z podanych proporcji otrzymałam 12 łódeczek.                                                                                                  

Składniki:

CIASTO;

250 g mąki żytniej pełnoziarnistej,

100 g masła,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżeczki jogurtu greckiego,

2 żółtka,

sól.

FARSZ:

250 g mielonego mięsa wieprzowego,

½ puszki fasoli czerwonej,

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

2 łyżki oleju rzepakowego,

½ papryki żółtej,

125 g mozzarelli,

sól,

pieprz,

½ łyżeczki czosnku granulowanego.

Wykonanie:

Mięso podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażaj, aż papryka zmięknie. Następnie dodaj przepłukaną, odsączoną fasolę, koncentrat i przyprawy. Chwilę podsmażaj. Farsz pozostaw do wystudzenia. Do farszu dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przygotuj ciasto. Zimne masło posiekaj z mąką. Dodaj proszek do pieczenia, żółtka, sól, jogurt. Zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 12 części i z każdej uformuj łódeczkę. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i piecz łódeczki przez około 25 minut. Przygotowane łódeczki możesz przechowywać w pojemniku i napełnić je farszem tuż przed podaniem. Napełnione farszem łódeczki zapiekaj w nagrzanym do 200℃ piekarniku przez 5-8 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty