Razowe łódeczki faszerowane mięsem
Czas wykonania: 40 minut przygotowań + 8 minut zapiekania.
Z podanych proporcji otrzymałam 12
łódeczek.
Składniki:
CIASTO;
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
100 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki jogurtu greckiego,
2 żółtka,
sól.
FARSZ:
250 g mielonego mięsa wieprzowego,
½ puszki fasoli czerwonej,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
½ papryki żółtej,
125 g mozzarelli,
sól,
pieprz,
½ łyżeczki czosnku granulowanego.
Wykonanie:
Mięso podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażaj, aż papryka zmięknie. Następnie dodaj przepłukaną, odsączoną fasolę, koncentrat i przyprawy. Chwilę podsmażaj. Farsz pozostaw do wystudzenia. Do farszu dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przygotuj ciasto. Zimne masło posiekaj z mąką. Dodaj proszek do pieczenia, żółtka, sól, jogurt. Zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 12 części i z każdej uformuj łódeczkę. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i piecz łódeczki przez około 25 minut. Przygotowane łódeczki możesz przechowywać w pojemniku i napełnić je farszem tuż przed podaniem. Napełnione farszem łódeczki zapiekaj w nagrzanym do 200℃ piekarniku przez 5-8 minut.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz