Wykwintna wątróbka


Delikatna wątróbka w towarzystwie warzyw, pomidorów i mleka kokosowego oraz jeszcze dwóch zaskakujących składników, to danie o subtelnym smaku. Łagodne. Wyjątkowy smak i charakter potrawy jest zasługą harmonijnego połączenia składników. Prosta w przygotowaniu wątróbka zamieniła się w naprawdę wykwintne danie. Zapewniam, że ten przepis jeszcze nie raz wykorzystam, nawet pokusiłabym się go wykorzystać na świąteczne spotkania rodzinne. Polecam.

Przepis na 5-6 porcji.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki:

450 g wątróbki z kurczaka,

3 czerwone cebule (około 200g),

2 łodygi selera naciowego,

świeża papryka czerwona,

łyżka miodu,

4 łyżki oleju rzepakowego,

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

¼ szklanki czerwonego wina (ja użyłam wina półsłodkiego),

½ szklanki mleka kokosowego,

mąka pszenna,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

W rondlu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony seler naciowy i chwilę podsmażaj. Dodaj łyżkę miodu. Następnie oczyść wątróbkę z błonek i obtocz ją w mące. Paprykę pokrój w paseczki. Dodaj wątróbkę i paprykę do rondla i chwilę podsmażaj. Dodaj wino, przykryj rondel i duś wątróbkę przez 8-10 minut. Następnie dodaj koncentrat i mleko kokosowe oraz dopraw potrawę solą i pieprzem. Chwilę podgrzewaj.                                                   

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty