Wykwintna wątróbka
Przepis na 5-6 porcji.
Czas przygotowania: 35 minut.
Składniki:
450 g wątróbki z kurczaka,
3 czerwone cebule (około 200g),
2 łodygi selera naciowego,
świeża papryka czerwona,
łyżka miodu,
4 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
¼ szklanki czerwonego wina (ja użyłam wina półsłodkiego),
½ szklanki mleka kokosowego,
mąka pszenna,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
W rondlu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony seler naciowy i chwilę podsmażaj. Dodaj łyżkę miodu. Następnie oczyść wątróbkę z błonek i obtocz ją w mące. Paprykę pokrój w paseczki. Dodaj wątróbkę i paprykę do rondla i chwilę podsmażaj. Dodaj wino, przykryj rondel i duś wątróbkę przez 8-10 minut. Następnie dodaj koncentrat i mleko kokosowe oraz dopraw potrawę solą i pieprzem. Chwilę podgrzewaj.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz