Warzywne curry z ciecierzycą

Aromatyczne, przepełnione warzywami, doprawione curry danie, podane z bagietką posmarowaną masłem, to doskonały pomysł na kolację. Dodatek świeżego imbiru, czosnku, soku z limonki i mleka kokosowego dobrze współgra ze sobą i z lekko orzechową ciecierzycą tworząc bardzo pożywne, przyjemne w smaku danie. Podane w takim towarzystwie ziarenka ciecierzycy nabiorą zupełnie innego smaku i charakteru. Same warzywa stworzyły wyśmienitą potrawę. Polecam.

Przepis na 4 porcje.

Czas wykonania: 25 minut.                                                                                                   

Składniki:

½ szklanki suchych ziaren ciecierzycy,

150 g czerwonej cebuli,

15 g świeżego imbiru,

200 g marchewki,

2 ząbki czosnku,

sok z jednej limonki,

łyżka oleju kokosowego,

1 szklanka mleka kokosowego,

1 łyżeczka curry,

½ łyżeczki słodkiej papryki,

sól,

pieprz,

szczypta cukru.

Wykonanie:

Ziarna ciecierzycy namocz w wodzie, najlepiej na całą noc. Później ugotuj je. Następnie pokrój cebulę w półkrążki, marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, na dużych oczkach, a obrany imbir na małych oczkach tarki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podduś na nim marchewkę, imbir, czosnek i cebulę przez około 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa. Następnie dodaj sok z limonki oraz mleko kokosowe i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy i szczyptę cukru. Wszystko zblenduj. Do zblendowanych warzyw dodaj ugotowaną ciecierzycę. Wymieszaj danie.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty