Warzywne curry z ciecierzycą
Przepis na 4 porcje.
Czas wykonania: 25 minut.
Składniki:
½ szklanki suchych ziaren ciecierzycy,
150 g czerwonej cebuli,
15 g świeżego imbiru,
200 g marchewki,
2 ząbki czosnku,
sok z jednej limonki,
łyżka oleju kokosowego,
1 szklanka mleka kokosowego,
1 łyżeczka curry,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.
Wykonanie:
Ziarna ciecierzycy namocz w wodzie, najlepiej na całą noc. Później ugotuj je. Następnie pokrój cebulę w półkrążki, marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, na dużych oczkach, a obrany imbir na małych oczkach tarki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podduś na nim marchewkę, imbir, czosnek i cebulę przez około 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa. Następnie dodaj sok z limonki oraz mleko kokosowe i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy i szczyptę cukru. Wszystko zblenduj. Do zblendowanych warzyw dodaj ugotowaną ciecierzycę. Wymieszaj danie.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz