Pieczone bataty z pastą z buraka i plastrami wędzonego schabu
Czas przygotowania: 60 minut.
Składniki:
500 g batatów,
200 g buraków,
150 g sera typu greckiego, sałatkowego, półtłustego,
świeża kolendra,
rukola,
plastry wędzonego schabu,
olej rzepakowy,
pół papryczki chili,
sól,
pieprz,
świeży ogórek.
Wykonanie:
Ugotuj buraki. Bataty obierz ze skóry, pokrój na 1,5 cm plastry. Posmaruj je olejem, przypraw solą i pieprzem. Ułóż bataty na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw je do nagrzanego do 220℃ piekarnika i piecz 20 minut. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej na drobnych oczkach, dodaj do nich rozdrobniony ser, pokrojoną papryczkę, posiekaną kolendrę (kilka gałązek) oraz sól i pieprz. Na upieczone bataty ułóż kilka gałązek rukoli, dodaj łyżeczkę pasty, plaster schabu i plaster ogórka.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz