Pieczone bataty z pastą z buraka i plastrami wędzonego schabu

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pieczone bataty z pastą z buraka i wędzonym schabem lub inną Twoją ulubioną wędliną. Słodkie ziemniaki oprószone solą i pieprzem z dodatkiem pasty z buraka i sera sałatkowego typu greckiego, wzbogacone papryczką chili, świeżą kolendrą i rukolą, to doskonała przekąska, bardzo odżywcza, zdrowa a zarazem smaczna. Takie połączenie zaskakuje swoją wykwintnością.                          

Czas przygotowania: 60 minut.

Składniki:

500 g batatów,

200 g buraków,

150 g sera typu greckiego, sałatkowego, półtłustego,

świeża kolendra,

rukola,

plastry wędzonego schabu,

olej rzepakowy,

pół papryczki chili,

sól,

pieprz,

świeży ogórek.

Wykonanie:                                     

Ugotuj buraki. Bataty obierz ze skóry, pokrój na 1,5 cm plastry. Posmaruj je olejem, przypraw solą i pieprzem. Ułóż bataty na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw je do nagrzanego do 220℃ piekarnika i piecz 20 minut. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej na drobnych oczkach, dodaj do nich rozdrobniony ser, pokrojoną papryczkę, posiekaną kolendrę (kilka gałązek) oraz sól i pieprz. Na upieczone bataty ułóż kilka gałązek rukoli, dodaj łyżeczkę pasty, plaster schabu i plaster ogórka.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty