Jajka panierowane


Jajka faszerowane, panierowane to pyszna propozycja nie tylko na świąteczny stół. Delikatne w smaku pieczarki z dodatkiem cebuli, podsmażone na maśle, doprawione pieprzem i solą stają się bardziej wyraziste. Połączone z żółtkami tworzą wypełnienie białek jaj, a wszystko otoczone jest chrupiącą panierką. To szybka, dobra na wszystko, w sam raz na rodzinne spotkania, wartościowa, pożywna i godna polecenia propozycja. Zachęcam, wypróbuj!

Czas wykonania: 20 minut.

Otrzymamy 8 panierowanych połówek jajek..

Składniki:

6 jaj kurzych,

100 g pieczarek,

mała cebula,

łyżka masła,

bułka tarta do panierowania,

sól,

pieprz,

olej rzepakowy.

Wykonanie:  

4 jajka ugotuj na twardo (pozostałe 2 użyj do panierowania). Po obraniu przekrój je na pół wzdłuż. Wyjmij żółtka i umieść je w misce. Umyte pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki dodaj do ugotowanych żółtek, połącz składniki. Ugotowane białka jajek napełnij farszem. Tak przygotowane jajka panieruj najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu jeszcze raz wykonaj czynność panierowania i smażenia.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty