Tarta z wędzoną makrelą
Czas wykonania: 25 minut przygotowanie+45 minut podpieczenie tarty i pieczenie razem z dodatkami.
Przepis na dwie tarty o średnicy 16 cm.
Składniki:
CIASTO:
250 g mąki pszennej,
100 g masła + masło do wysmarowania foremek,
3 żółtka,
sok z jednej cytryny,
sól i pieprz.
WYPEŁNIENIE TARTY:
100-130 g obranej z ości wędzonej makreli,
około 60 g brokułu,
200 ml śmietany 18%, która nie zważy
się podczas zapiekania (Może być również śmietanka 30%. Ja zrobiłam w wersji odchudzonej),
pęczek koperku,
3 jajka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Przygotuj ciasto na tartę. Wymieszaj w misce mąkę z pieprzem i solą. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtka, sok z cytryny. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie przygotuj foremki do pieczenia tart, wysmaruj je masłem. Rozwałkuj ciasto na placki grubości ½ cm. Wyłóż ciastem foremki. Nakłuj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wsyp na wierzch fasolę. Piecz przez 15 minut w 160 ℃. W tym czasie ugotuj na parze brokuł (czas parowania 3-4 minuty). Wymieszaj jajka ze śmietaną, dodaj przyprawy i pokrojony koperek. Z podpieczonej tarty usuń fasolę (nie wyrzucaj jej, gdyż użyjesz jej następnym razem) i papier. Wyłóż na ciasto makrelę i brokuł. Zalej masą jajeczno-śmietanową. Zapiekaj przez 25-30 minut w 190 ℃.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz