Tarta z wędzoną makrelą


Bardzo kruche ciasto, w środku wędzona makrela z dodatkiem krótko ugotowanego na parze brokułu. Do tego śmietana z jajkami, koperkiem i niewielką ilością przypraw i mamy tartę. Bezkonkurencyjne, rewelacyjne danie. Proponuję wypróbować, gdyż smak tarty jest naprawdę wart powtórzenia nie tylko w moim domu. Gorąco polecam.                         

Czas wykonania: 25 minut przygotowanie+45 minut podpieczenie tarty i pieczenie razem z dodatkami.

Przepis na dwie tarty o średnicy 16 cm.

Składniki:

CIASTO:

250 g mąki pszennej,

100 g masła + masło do wysmarowania foremek,

3 żółtka,

sok z jednej cytryny,

sól i pieprz.

WYPEŁNIENIE TARTY:

100-130 g obranej z ości wędzonej makreli,

około 60 g brokułu,

200 ml śmietany 18%, która nie zważy się podczas zapiekania (Może być również śmietanka 30%. Ja zrobiłam w wersji odchudzonej),

pęczek koperku,

3 jajka,

sól,

pieprz,

gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Przygotuj ciasto na tartę. Wymieszaj w misce mąkę z pieprzem i solą. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtka, sok z cytryny. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie przygotuj foremki do pieczenia tart, wysmaruj je masłem. Rozwałkuj ciasto na placki grubości ½ cm. Wyłóż ciastem foremki. Nakłuj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wsyp na wierzch fasolę. Piecz przez 15 minut w 160 ℃. W tym czasie ugotuj na parze brokuł (czas parowania 3-4 minuty). Wymieszaj jajka ze śmietaną, dodaj przyprawy i pokrojony koperek. Z podpieczonej tarty usuń fasolę (nie wyrzucaj jej, gdyż użyjesz jej następnym razem) i papier. Wyłóż na ciasto makrelę i brokuł. Zalej masą jajeczno-śmietanową. Zapiekaj przez 25-30 minut w 190 ℃.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty