Kolorowe ciasto ze śliwkami
Moje ciasto było pieczone w tortownicy o średnicy: 24 cm.
Czas wykonania: 20 minut przygotowanie + 45 minut pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
400 g mąki krupczatki,
80 g cukru trzcinowego,
3 żółtka,
13 g proszku do pieczenia,
170 g śmietanki 30% + 1 łyżka śmietanki 30% dodana do ciemnego ciasta,
3 łyżeczki kakao.
RÓŻOWA WARSTWA:
budyń wiśniowy z cukrem na 0,5 ł mleka,
3 białka,
szczypta soli,
OWOCE:
500 g śliwek węgierek.
Wykonanie:
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia,
żółtek i 170 g śmietanki zagnieć ciasto. Podziel je na trzy części, do jednej z
nich dodaj kakao, łyżkę śmietanki i zagnieć ponownie ciasto. Dno tortownicy
wyłóż papierem do pieczenia i wylep naprzemiennie kawałkami ciasta ciemnego i
jasnego. Na ciasto wyłóż połówki śliwek skórką do dołu. Ubij białka z dodatkiem
szczypty soli. Do białek dodaj budyń i starannie, delikatnie wymieszaj. Wyłóż
różową warstwę na śliwki. Na nią zetrzyj trzecią część ciasta. Piecz ciasto w
180℃ przez 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz