Kolorowe ciasto ze śliwkami

 

Ciemne i jasne ciasto, którym naprzemiennie wylepiono blaszkę do pieczenia, warstwa śliwek, różowa warstwa z białek i kisielu wiśniowego,  bardzo ładnie się prezentuje. To bardzo smaczne, kolorowe, zachęcające do skosztowania ciasto, które kusi wyglądem. Gorąco polecam.

Moje ciasto było pieczone w tortownicy o średnicy: 24 cm.

Czas wykonania: 20 minut przygotowanie + 45 minut pieczenia.

Składniki:

CIASTO:       

400 g mąki krupczatki,

80 g cukru trzcinowego,

3 żółtka,

13 g proszku do pieczenia,

170 g śmietanki 30% + 1 łyżka śmietanki 30% dodana do ciemnego ciasta,

3 łyżeczki kakao.

RÓŻOWA WARSTWA:

budyń wiśniowy z cukrem na 0,5 ł mleka,

3 białka,

szczypta soli,

OWOCE:

500 g śliwek węgierek.

Wykonanie:

Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek i 170 g śmietanki zagnieć ciasto. Podziel je na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao, łyżkę śmietanki i zagnieć ponownie ciasto. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep naprzemiennie kawałkami ciasta ciemnego i jasnego. Na ciasto wyłóż połówki śliwek skórką do dołu. Ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Do białek dodaj budyń i starannie, delikatnie wymieszaj. Wyłóż różową warstwę na śliwki. Na nią zetrzyj trzecią część ciasta. Piecz ciasto w 180℃ przez 45 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty