Śledzie z kaparami


Śledź z dodatkiem kaparów i czerwonej cebulki, podany pod pierzynką  porowo-gruszkową z dodatkiem świeżego imbiru i bazylii stanowi wyrazistą, bardzo zdecydowaną potrawę. Dodane kapary doskonale współgrają ze słonym śledziem i charakterystycznymi dodatkami. Tak przygotowane śledzie są pikantne, słodko-słono-kwaśne, bardzo oryginalne, godne wypróbowania.

Czas wykonania: 25 minut.

Składniki:

500 g płatów śledziowych solonych,

200 ml śmietanki 30%,

2 łyżki oleju rzepakowego,

około 200 g startej gruszki odmiany: konferencja (gruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki),

około 200 g białej części pora,

20 g startego imbiru,

10 g świeżej bazylii (listki),

2 łyżeczki octu balsamicznego,

60 g odsączonych z zalewy octowej małych kaparów,

średniej wielkości czerwona cebula,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Płaty śledziowe wymocz w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniaj wodę i sprawdzaj czy są odpowiednio słone. Pokrój pora i podsmaż go na oleju, dodaj startą gruszkę i śmietankę. Gotuj wszystko około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty imbir. Składniki sosu zblenduj. Do ciepłego sosu dodaj pokrojoną bazylię i ocet balsamiczny. Dopraw sos solą i pieprzem. Śledzie osusz, pokrój na kawałki, dodaj do nich kapary i pokrojoną drobno cebulę. Wymieszaj. Polej przygotowanym sosem.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty