Śledzie z kaparami
Czas wykonania: 25 minut.
Składniki:
500 g płatów śledziowych solonych,
200 ml śmietanki 30%,
2 łyżki oleju rzepakowego,
około 200 g startej gruszki odmiany: konferencja (gruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki),
około 200 g białej części pora,
20 g startego imbiru,
10 g świeżej bazylii (listki),
2 łyżeczki octu balsamicznego,
60 g odsączonych z zalewy octowej małych kaparów,
średniej wielkości czerwona cebula,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Płaty śledziowe wymocz w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniaj wodę i sprawdzaj czy są odpowiednio słone. Pokrój pora i podsmaż go na oleju, dodaj startą gruszkę i śmietankę. Gotuj wszystko około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty imbir. Składniki sosu zblenduj. Do ciepłego sosu dodaj pokrojoną bazylię i ocet balsamiczny. Dopraw sos solą i pieprzem. Śledzie osusz, pokrój na kawałki, dodaj do nich kapary i pokrojoną drobno cebulę. Wymieszaj. Polej przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz