Babka kokosowa

Babka wielkanocna pachnąca pięknie wanilią i kokosem, to smaczna propozycja na święta. W cieście wyczuwalne są wiórki kokosowe podbijające jej niezwykłą kruchość. Jest bardzo delikatna, miękka i puszysta. Ma wyjątkowy smak. Nie za słodka. Po prostu pyszna.

Przepis na foremkę o średnicy 23 cm.

Czas wykonania: 15 minut przygotowań + 45 minut pieczenia.

Składniki:

300 g mąki pszennej tortowej,

60 g wiórków kokosowych,

80 g cukru,

3 jajka,

125 g masła,

½ szklanki jogurtu naturalnego,

2 łyżeczki cukru wanilinowego,

1 łyżeczka ekstraktu naturalnego z wanilii,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

tabliczka białej czekolady,

2 łyżki mleka,

masło do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania.

Wykonanie:

Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę (dodaj również cukier wanilinowy). Podczas ubijania na początku obroty miksera powinny być niskie, żeby napowietrzyć masę, następnie wysokie. Rozpuść masło, wystudź, dodaj do niego jogurt i wanilię. Rozpuszczone masło z jogurtem i wanilią dodaj do ubitych jajek. Mąkę wymieszaj z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki delikatnie mieszając masę. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż do foremki przygotowane ciasto. Wstaw babkę do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz ją przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i wystudź. Podziel czekoladę na części, dodaj mleko i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.  Udekoruj nią babkę.

 Życzę smacznego 🍽.


Komentarze

Popularne posty