Babka kokosowa
Przepis na foremkę o średnicy 23 cm.
Czas wykonania: 15 minut przygotowań + 45 minut pieczenia.
Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej,
60 g wiórków kokosowych,
80 g cukru,
3 jajka,
125 g masła,
½ szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego z wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tabliczka białej czekolady,
2 łyżki mleka,
masło do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania.
Wykonanie:
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę (dodaj również cukier wanilinowy). Podczas ubijania na początku obroty miksera powinny być niskie, żeby napowietrzyć masę, następnie wysokie. Rozpuść masło, wystudź, dodaj do niego jogurt i wanilię. Rozpuszczone masło z jogurtem i wanilią dodaj do ubitych jajek. Mąkę wymieszaj z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki delikatnie mieszając masę. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż do foremki przygotowane ciasto. Wstaw babkę do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz ją przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i wystudź. Podziel czekoladę na części, dodaj mleko i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Udekoruj nią babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz