Warzywa z piekarnika


Aromatyczne, pełne ziół warzywa zapiekane z mięsem wieprzowym, to pożywne, bardzo smaczne danie. Doskonałe połączenie przenikających się wzajemnie smaków. Pyszne, wyraziste danie, lekko pikantne, kolorowe i urozmaicone. Smak zapiekanych warzyw jest unikatowy, do tego mięciutkie kulki z mielonego mięsa i mamy doskonały pomysł nie tylko na obiad. Skieruj swoją uwagę na ten przepis i wykorzystaj go przy najbliższej okazji. Gorąco polecam.                    

Przepis na 4 porcje.

Czas przygotowania: 30 minut przygotowania +40 minut zapiekania

Składniki:

250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

1 jajko,

2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pulpetów,

200 g pokrojonych w kostkę batatów,

200 g pokrojonych w kostkę buraków,

200 g pokrojonej w kostkę marchewki,

100 g fasolki szparagowej zielonej (mrożonej),

duża czerwona cebula,

1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (przyprawa),

1 łyżeczka tymianku,

1 łyżeczka rozmarynu,

2 ząbki czosnku,

sól,

pieprz,

3 łyżki oleju rzepakowego + olej do usmażenia pulpetów.

Wykonanie:

Przygotuj mięsne kulki: do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Starannie wyrób masę. Uformuj małe kulki. Obtocz je w bułce tartej i podsmaż na oleju. Warzywa pokrój w kostkę o szerokości 1-2 cm, cebulę na podłużne kawałki. Olej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wmasuj mieszankę ziół i oleju w warzywa. Przygotuj naczynie do zapiekania, wyłóż do niego warzywa i dodaj mięsne kulki. Zapiekaj danie w 200℃ przez 35-40 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty