Zielony chłodnik
Przepis na 4-5 porcji.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
100 g świeżego szpinaku (waga dotyczy listków bez ogonków),
500 g obranych ogórków gruntowych,
10 listków świeżej mięty,
2 ząbki czosnku,
½ pęczka koperku,
pęczek szczypiorku z cebulki dymki,
łyżka soku z cytryny,
400 g jogurtu greckiego,
400 g zsiadłego mleka,
sól, pieprz, chili,
ser feta,
grzanki z masłem, doprawione czosnkiem granulowanym.
Wykonanie:
Listki szpinaku i mięty zblenduj, dodaj jogurt grecki, zsiadłe mleko, ogórki pokrojone w drobną kostkę, pokrojony drobno koperek, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dopraw pieprzem, solą, chili i sokiem z cytryny. Włóż przygotowany chłodnik do lodówki, żeby dobrze się schłodził. Przed podaniem przygotuj grzanki: pokrój bagietkę, posmaruj cienko masłem, posyp czosnkiem granulowanym i podsmaż ją na patelni grillowej. Ser feta pokrój na kawałki. Wyjmij chłodnik z lodówki, rozłóż porcje do miseczek, na każdej porcji ułóż po kilka kostek fety, dodaj grzankę.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz