Zielony chłodnik

Upał, wakacje, nie chcemy spędzać długich chwil na gotowaniu. Na te letnie dni proponuję zielony chłodnik, który doskonale pasuje do wakacyjnego menu. Do jego przygotowania potrzebować będziesz świeżego szpinaku nadającego ładnego, żywego, zielonego koloru, soczystych ogórków gruntowych, orzeźwiającej mięty oraz składnika, bez którego to danie nie istnieje, czyli czegoś z nabiału. W mojej propozycji to zsiadłe mleko i jogurt grecki. A jeżeli chodzi o przyprawy, ta wersja doprawiona jest świeżym czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i chili. Do tego zielone zioła: koperek i szczypiorek. Proponuję podać go z fetą i grzanką doprawioną granulowanym czosnkiem. To doskonała propozycja na gorące letnie  dni.     

Przepis na 4-5 porcji.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

100 g świeżego szpinaku (waga dotyczy listków bez ogonków),

500 g obranych ogórków gruntowych,

10 listków świeżej mięty,

2 ząbki czosnku,

½ pęczka koperku,

pęczek szczypiorku z cebulki dymki,

łyżka soku z cytryny,

400 g jogurtu greckiego,

400 g zsiadłego mleka,

sól, pieprz, chili,

ser feta,

grzanki z masłem, doprawione czosnkiem granulowanym.

Wykonanie:                                     

Listki szpinaku i mięty zblenduj, dodaj jogurt grecki, zsiadłe mleko, ogórki pokrojone w drobną kostkę, pokrojony drobno koperek, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dopraw pieprzem, solą, chili i sokiem z cytryny. Włóż przygotowany chłodnik do lodówki, żeby dobrze się schłodził. Przed podaniem przygotuj grzanki: pokrój bagietkę, posmaruj cienko masłem, posyp czosnkiem granulowanym i podsmaż ją na patelni grillowej. Ser feta pokrój na kawałki. Wyjmij chłodnik z lodówki, rozłóż porcje do miseczek, na każdej porcji ułóż po kilka kostek fety, dodaj grzankę.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty