Biszkopciki


Niewielkie, zgrabne, na jeden kęs biszkopciki z zatopioną w gorzkiej czekoladzie suszoną śliwką są doskonałymi małymi słodkościami super poprawiającymi nastrój. Idealne małe co nieco do kawy. Można je dosyć długo przechowywać w chłodziarce, jeżeli wcześniej nie znikną. Są wyjątkowo smaczne, a przy przygotowaniu ich mamy trochę zabawy. Warto poświęcić swój czas i mieć domowe ciasteczka biszkoptowe.

Z podanych proporcji otrzymałam 55 ciastek.

Czas wykonania: 30 minut przygotowań + 12 minut pieczenia.

Składniki:                                                                                 

2 jajka,

¼ szklanki mąki pszennej,

¼ szklanki mąki ziemniaczanej,

łyżka cukru,

150 g gorzkiej czekolady,

łyżka oleju rzepakowego,

suszone, miękkie śliwki (ważne).

Wykonanie:

Zacznij od ubicia mikserem całych jaj, które muszą mieć temperaturę pokojową. Podczas ubijania dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż jajka będą bardzo puszyste. Dodaj przesiane obie mąki i wszystko delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciskaj małe biszkopciki. Ja wyciskałam je na sylikonową formę do makaroników. Upiecz od razu wszystkie biszkopciki, gdyż jeżeli zostawisz ciasto na dłuższy czas, to straci ono puszystość i ciasteczka będą twardsze. Piecz biszkopty w nagrzanym do 175℃ piekarniku przez około 12 minut. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką oleju. Wystudzone biszkopciki rozłóż na desce do krojenia. Postępuj dalej w ten sposób: na ciasteczku zrób mały kleks z czekolady i ułóż kawałek śliwki tak, żeby brzegi ciastka były widoczne. Tak po kolei zrób ze wszystkimi ciasteczkami. Następnie każde ciasteczko pokryj od strony śliwki pozostałą czekoladą. Pozostaw w chłodziarce do zastygnięcia. Następnie włóż biszkopty do pojemnika i przechowuj w chłodziarce.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty