Biszkopciki
Z podanych proporcji otrzymałam 55 ciastek.
Czas wykonania: 30 minut przygotowań + 12 minut pieczenia.
Składniki:
2 jajka,
¼ szklanki mąki pszennej,
¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru,
150 g gorzkiej czekolady,
łyżka oleju rzepakowego,
suszone, miękkie śliwki (ważne).
Wykonanie:
Zacznij od ubicia mikserem całych jaj, które muszą mieć temperaturę pokojową. Podczas ubijania dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż jajka będą bardzo puszyste. Dodaj przesiane obie mąki i wszystko delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciskaj małe biszkopciki. Ja wyciskałam je na sylikonową formę do makaroników. Upiecz od razu wszystkie biszkopciki, gdyż jeżeli zostawisz ciasto na dłuższy czas, to straci ono puszystość i ciasteczka będą twardsze. Piecz biszkopty w nagrzanym do 175℃ piekarniku przez około 12 minut. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką oleju. Wystudzone biszkopciki rozłóż na desce do krojenia. Postępuj dalej w ten sposób: na ciasteczku zrób mały kleks z czekolady i ułóż kawałek śliwki tak, żeby brzegi ciastka były widoczne. Tak po kolei zrób ze wszystkimi ciasteczkami. Następnie każde ciasteczko pokryj od strony śliwki pozostałą czekoladą. Pozostaw w chłodziarce do zastygnięcia. Następnie włóż biszkopty do pojemnika i przechowuj w chłodziarce.
Komentarze
Prześlij komentarz