Ciasto "Symfonia smaków"
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Czas wykonania: 40 minut pracy + 30 minut pieczenia.
Składniki:
BISZKOPT KAKAOWY:
50 g mąki tortowej,
50 g mąki ziemniaczanej,
80 g cukru,
4 jajka,
około 15 g kakao,
szczypta soli.
BISZKOPT MAKOWY:
50 g mąki pszennej,
3 łyżki maku,
2 jajka,
50 g cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.
KREM BUDYNIOWY:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5 L mleka,
800 ml mleka,
1 i 1/2 łyżki cukru,
80 g masła,
150 g kremu z orzeszków ziemnych.
DODATKOWO:
dżem z czarnej porzeczki,
masa kajmakowa,
wafelek „Grzesiek”.
Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj biszkopt kakaowy. Do jajek dodaj szczyptę soli. Ubijaj je mikserem na początku na niskich obrotach przez chwilę, żeby napowietrzyć masę. Następnie zwiększ obroty i ubijaj jajka stopniowo dodając cukier. Ubijaj jajka, aż będą białe i puszyste. Dodaj przesiane obie mąki i kakao. Delikatnie wymieszaj masę. Piecz biszkopt w 180℃ przez około 20 minut. Przygotuj biszkopt makowy. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Połącz żółtka z białkami. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszaj masę. Piecz biszkopt w 170 ℃ przez 10 minut. Przygotuj krem. Proszek budyniowy rozmieszaj w ¾ szklanki zimnego mleka. Do reszty mleka dodaj cukier i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj rozrobiony proszek budyniowy. Po ugotowaniu budyniu przykryj go folią spożywczą w kontakcie i poczekaj aż wystygnie. Masło utrzyj mikserem na puch, dodaj krem z orzeszków i jeszcze chwilę ucieraj. Do masy dodawaj po łyżce schłodzonego budyniu. Ucieraj. Biszkopt kakaowy przetnij na pół. Złóż ciasto w następującej kolejności: biszkopt kakaowy, dżem porzeczkowy, połowa kremu, biszkopt makowy, następnie reszta kremu, biszkopt kakaowy. Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp posiekanym wafelkiem. Włóż ciasto do chłodziarki.
Proszę o podanie wymiarów blachy na której należy piec.
OdpowiedzUsuńPrzepis dotyczy tortownicy o średnicy 24 cm.
Usuń