Ciasto "Symfonia smaków"

Ciasto „Symfonia smaków”, to przekładaniec składający się z kakaowych biszkoptów, makowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, który wspaniale przełamuje słodycz ciasta i doskonale komponuje się z biszkoptami oraz przepysznego kremu łączącego warstwy ciasta. Krem nie jest za słodki, czuć w nim orzeszki ziemne. Idealnie pasuje do reszty. Wierzch ciasta wykończony jest masą kajmakową i posiekanym wafelkiem „Grzesiek”. Wszystkie warstwy ciasta złożone w całość są wspaniałym słodkim kęsem, godnym polecenia.

 Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Czas wykonania: 40 minut pracy + 30 minut pieczenia.

Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY:

50 g mąki tortowej,

50 g mąki ziemniaczanej,

80 g cukru,

4 jajka,

około 15 g kakao,

szczypta soli.

BISZKOPT MAKOWY:

50 g mąki pszennej,

3 łyżki maku,

2 jajka,

50 g cukru,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli.                                     

KREM BUDYNIOWY:

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5 L mleka,

800 ml mleka,

1 i 1/2 łyżki cukru,

80 g masła,

150 g kremu z orzeszków ziemnych.

DODATKOWO:

dżem z czarnej porzeczki,

masa kajmakowa,

wafelek „Grzesiek”.

Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj biszkopt kakaowy. Do jajek dodaj szczyptę soli. Ubijaj je mikserem na początku na niskich obrotach przez chwilę, żeby napowietrzyć masę. Następnie zwiększ obroty i ubijaj jajka stopniowo dodając cukier. Ubijaj jajka, aż będą białe i puszyste. Dodaj przesiane obie mąki i kakao. Delikatnie wymieszaj masę. Piecz biszkopt w 180℃ przez około 20 minut. Przygotuj biszkopt makowy. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Połącz żółtka z białkami. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszaj masę. Piecz biszkopt w 170 ℃ przez 10 minut. Przygotuj krem. Proszek budyniowy rozmieszaj w ¾ szklanki zimnego mleka. Do reszty mleka dodaj cukier i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj rozrobiony proszek budyniowy. Po ugotowaniu budyniu przykryj go folią spożywczą w kontakcie i poczekaj aż wystygnie. Masło utrzyj mikserem na puch, dodaj krem z orzeszków i jeszcze chwilę ucieraj. Do masy dodawaj po łyżce schłodzonego budyniu. Ucieraj. Biszkopt kakaowy przetnij na pół. Złóż ciasto w następującej kolejności: biszkopt kakaowy, dżem porzeczkowy, połowa kremu, biszkopt makowy, następnie reszta kremu, biszkopt kakaowy. Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp posiekanym wafelkiem. Włóż ciasto do chłodziarki.

Życzę smacznego 🍽.


 

Komentarze

  1. Proszę o podanie wymiarów blachy na której należy piec.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty