Gołąbki z mięsem, kaszą i pieczarkami

Połączenie młodej kapusty z mięsem, kaszą i pieczarkami, to pyszna i sezonowa propozycja na obiad. Godna polecenia. To niezapomniany smak gołąbków z piekarnika. Podane z sosem pomidorowym i ziemniakami, są bardzo smacznym daniem, które nie jednej osobie przypadnie do gustu. Polecam.  

Przepis na 8 gołąbków.

Czas przygotowania: 30 minut+ 50 minut pieczenia.

Składniki:

10 dużych liści z młodej kapusty,

100 g kaszy gryczanej białej,

1 cebula,

150 g pieczarek,

łyżka masła,

250 g mielonego mięsa wieprzowego,

80 g koncentratu pomidorowego,

czubata łyżka mąki pszennej,

sól, pieprz.

Wykonanie:

W dużym garnku zagotuj wodę. Zdejmij ostrożnie liście kapusty. Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj około 4 minut. Wyjmij liście, pozostaw żeby obciekły z wody i wystygły.

Ugotuj kaszę. Pokrój cebulę i zetrzyj umyte pieczarki na tarce jarzynowej  z dużymi oczkami. Podsmaż cebulę i pieczarki na maśle. Tak, żeby odparował płyn.

Wystudzoną kaszę, pieczarki z cebulą i mięso dopraw solą i pieprzem, wymieszaj starannie.

Na każdym liściu kapusty ułóż porcję mięsną i zawiń. Przygotowane gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym (na spód połóż liście kapusty).

Z gotowania kapusty odlej litr gorącej wody. Dodaj koncentrat. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zalej gołąbki. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz wszystko w 180℃ przez 50 minut.

Rozrób mąkę z wodą. Gdy gołąbki się upieką, odlej z naczynia sos do garnka i doprowadź go do zagotowania, dodaj rozrobioną mąkę. Zagotuj. Zagęszczonym sosem polej gołąbki. Podawaj z ziemniakami i koperkiem.                                                           

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty