Gołąbki z mięsem, kaszą i pieczarkami
Przepis na 8 gołąbków.
Czas przygotowania: 30 minut+ 50 minut pieczenia.
Składniki:
10 dużych liści z młodej kapusty,
100 g kaszy gryczanej białej,
1 cebula,
150 g pieczarek,
łyżka masła,
250 g mielonego mięsa wieprzowego,
80 g koncentratu pomidorowego,
czubata łyżka mąki pszennej,
sól, pieprz.
Wykonanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Zdejmij ostrożnie liście kapusty. Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj około 4 minut. Wyjmij liście, pozostaw żeby obciekły z wody i wystygły.
Ugotuj kaszę. Pokrój cebulę i zetrzyj umyte pieczarki na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Podsmaż cebulę i pieczarki na maśle. Tak, żeby odparował płyn.
Wystudzoną kaszę, pieczarki z cebulą i mięso dopraw solą i pieprzem, wymieszaj starannie.
Na każdym liściu kapusty ułóż porcję mięsną i zawiń. Przygotowane gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym (na spód połóż liście kapusty).
Z gotowania kapusty odlej litr gorącej wody. Dodaj koncentrat. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zalej gołąbki. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz wszystko w 180℃ przez 50 minut.
Rozrób mąkę z wodą. Gdy gołąbki się upieką, odlej z naczynia sos do garnka i doprowadź go do zagotowania, dodaj rozrobioną mąkę. Zagotuj. Zagęszczonym sosem polej gołąbki. Podawaj z ziemniakami i koperkiem.
Życzę smacznego 🍽.