Ciasteczka owsiane
Z podanych proporcji otrzymałam 39-40 ciastek.
Czas wykonania: 15 minut przygotowanie i formowanie ciastek + 20 minut pieczenie ciastek.
Składniki:
210 g mąki pszennej,
90 g cukru,
2 duże jajka,
270 g płatków owsianych,
220 g masła w temperaturze pokojowej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
80 g ziaren słonecznika,
80 g pokrojonych drobno orzechów włoskich,
100 g suszonej żurawiny (opcjonalnie).
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami owsianymi, słonecznikiem, orzechami i jeżeli dodajesz, żurawiną. Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i ucieraj. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Formuj niewielkie kulki, spłaszczaj je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz ciasteczka w 180℃ przez 17-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz