Ciasteczka owsiane

Jeśli lubisz zjeść ciasteczko własnego wypieku, oparte na prostych, zdrowych składnikach, z małą zawartością cukru, to polecam ciastka z płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i orzechami włoskimi. Wybierz je jako swoje ulubione, które będą Ci towarzyszyć do kawy czy herbaty. Nie potrzeba ogromu pracy, żeby stworzyć coś dobrego. Jeżeli lubisz, możesz dodać do nich suszoną żurawinę. Będą wtedy bardziej słodkie i urozmaicone. Zachęcam. Powiedz tak dla tej propozycji.

Z podanych proporcji otrzymałam 39-40 ciastek.

Czas wykonania: 15 minut przygotowanie i formowanie ciastek + 20 minut pieczenie ciastek.

Składniki:                                                                                 

210 g mąki pszennej,

90 g cukru,

2 duże jajka,

270 g płatków owsianych,

220 g masła w temperaturze pokojowej,

½  łyżeczki proszku do pieczenia,

½ łyżeczki soli,

½ łyżeczki sody oczyszczonej,

80 g ziaren słonecznika,

80 g pokrojonych drobno orzechów włoskich,

100 g suszonej żurawiny (opcjonalnie).

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami owsianymi, słonecznikiem, orzechami i jeżeli dodajesz, żurawiną. Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i ucieraj. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Formuj niewielkie kulki, spłaszczaj je i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz ciasteczka w 180℃ przez 17-20 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty