Pasztet z morszczuka


Pasztet przygotowany z morszczuka z dodatkiem orzechów włoskich, świeżego koperku, to doskonała alternatywa dla mięsnego, tradycyjnego odpowiednika. Połączenie tych składników tworzy idealny, pyszny, zaskakujący w smaku specjał. Dodatek podprażonych orzechów i aromatycznego koperku fantastycznie zmienia rybny smak, który staje się taki, jak trzeba. Czas przygotowania, poprzedzający pieczenie, nie jest długi. To świetna propozycja. Polecam. Spróbuj!

Pasztet piekłam w formie keksówce o długości: 25 cm.

Czas wykonania: 15 minut pracy + 40 minut pieczenia.

Składniki:

500 g filetów z morszczuka,

150 g cebuli,

40 g orzechów włoskich,

pęczek koperku,

2 jajka,

4 łyżki kaszy manny,

1 bułka pszenna,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

¼ łyżeczki kurkumy,

½ łyżeczki curry,

sól,

pieprz,

mleko do namoczenia bułki,

olej rzepakowy.

Wykonanie:  

Na suchej patelni upraż orzechy. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Rybę, bułkę, orzechy i cebulę zmiel kolejno w maszynce używając drobnego sitka. Dodaj pokrojony drobno koperek, jajka, kaszę mannę, sodę, kurkumę, curry, sól i pieprz. Wyrób masę. Przełóż masę do formy keksówki i piecz w 180℃ przez 40 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty