Udziec z indyka duszony w piwie
Z tych proporcji otrzymamy 4 porcje.
Czas przygotowania: 45 minut.
Składniki:
400 g mięsa indyka z udźca,
ok. 150 g marchewki,
ok. 100 g selera korzeniowego,
2 cebule
4 łyżki oleju rzepakowego,
¾ szklanki piwa,
¾ szklanki wody,
sól, pieprz, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki suszonego cząbru.
Wykonanie:
Umyte mięso pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać olej, sól, pieprz i paprykę oraz pokrojoną w półkrążki cebulę. Dokładnie wmasować olej i przyprawy w mięso. Pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie przełożyć mięso z cebulą do rozgrzanego rondla i podsmażyć zawartość. Dodać piwo oraz starte na grubej tarce warzywa, przykryć potrawę i dusić przez 15 minut. Następnie dodać wodę i dusić danie tak długo, aż mięso będzie miękkie. Na 5-10 minut przed końcem duszenia doprawić potrawę cząbrem, aby uwolnił się jego intensywny i bogaty aromat.
Życzę smacznego 🍽.