Udziec z indyka duszony w piwie

 
Soczysty indyk, miękki, doprawiony słodką papryką i przyjemnie intensywnym i odświeżającym cząbrem, idealnie podkreślającym smak potrawy. Danie zawiera warzywa, które są doskonałym dodatkiem do mięsa i korzystnie wpływają na zdrowie. Udziec duszony w piwie ma lekko korzenny posmak. Jest bardzo wyrazisty i nieco pikantny w smaku. Zachęcam do wypróbowania tej potrawy.                       

Z tych proporcji otrzymamy 4 porcje.

Czas przygotowania: 45 minut.                                                                                                  

Składniki:

400 g mięsa indyka z udźca,

ok. 150 g marchewki,

ok. 100 g selera korzeniowego,

2 cebule

4 łyżki oleju rzepakowego,

¾ szklanki piwa,

¾ szklanki wody,

sól, pieprz, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki suszonego cząbru.

Wykonanie:

Umyte mięso pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać olej, sól, pieprz i paprykę oraz pokrojoną w półkrążki cebulę. Dokładnie wmasować olej i przyprawy w mięso. Pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie przełożyć mięso z cebulą do rozgrzanego rondla i podsmażyć zawartość. Dodać piwo oraz starte na grubej tarce warzywa, przykryć potrawę i dusić przez 15 minut. Następnie  dodać wodę i dusić danie tak długo, aż mięso będzie miękkie. Na 5-10 minut przed końcem duszenia doprawić potrawę cząbrem, aby uwolnił się jego intensywny i bogaty aromat.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty