Deser dyniowy
Prostota i wyjątkowy smak tego deseru z pewnością Cię zaskoczy. Mus z dyni
zmieszany z galaretką, do tego bita śmietana, kilka biszkoptów i mamy smakowity
deser. Galaretkę dyniową możesz przygotować wcześniej, a kiedy przyjdzie ochota
na małe co nieco, przygotujesz tylko bitą śmietanę i wymieszasz ją z pokrojoną
w kostkę galaretką. Dorzucisz jeszcze kilka biszkoptów skropionych lemoniadą i
gotowe. Efekt z pewnością Cię zadowoli.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
około 300 g obranej dyni,
galaretka cytrynowa lub pomarańczowa,
200 g śmietanki 30%,
okrągłe biszkopty,
sok z cytryny.
Wykonanie:
Dynię pokrój w kostkę, podlej niewielką ilością wody i podgrzewaj pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Następnie zblenduj ją. Galaretkę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku i dodaj ją do musu dyniowego. Wymieszaj. Wstaw tak przygotowaną dyniową galaretkę do chłodziarki. Po stężeniu pokrój galaretkę w kostkę. Skrop biszkopty wodą z sokiem z cytryny. Ułóż je na dnie pucharków. Ubij śmietankę. Wmieszaj kostki galaretki w ubitą śmietanką i wyłóż masę na biszkopty.
Komentarze
Prześlij komentarz