Deser dyniowy

Prostota i wyjątkowy smak tego deseru z pewnością Cię zaskoczy. Mus z dyni zmieszany z galaretką, do tego bita śmietana, kilka biszkoptów i mamy smakowity deser. Galaretkę dyniową możesz przygotować wcześniej, a kiedy przyjdzie ochota na małe co nieco, przygotujesz tylko bitą śmietanę i wymieszasz ją z pokrojoną w kostkę galaretką. Dorzucisz jeszcze kilka biszkoptów skropionych lemoniadą i gotowe. Efekt z pewnością Cię zadowoli.

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki:

około 300 g obranej dyni,

galaretka cytrynowa lub pomarańczowa,

200 g śmietanki 30%,

okrągłe biszkopty,

sok z cytryny.

Wykonanie:

Dynię pokrój w kostkę, podlej niewielką ilością wody i podgrzewaj pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Następnie zblenduj ją. Galaretkę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku i dodaj ją do musu dyniowego. Wymieszaj. Wstaw tak przygotowaną dyniową galaretkę do chłodziarki. Po stężeniu pokrój galaretkę w kostkę. Skrop biszkopty wodą z sokiem z cytryny. Ułóż je na dnie pucharków. Ubij śmietankę. Wmieszaj kostki galaretki w ubitą śmietanką i wyłóż masę na biszkopty.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty