Deser dyniowy

Prostota i wyjątkowy smak tego deseru z pewnością Cię zaskoczy. Mus z dyni zmieszany z galaretką, do tego bita śmietana, kilka biszkoptów i mamy smakowity deser. Galaretkę dyniową możesz przygotować wcześniej, a kiedy przyjdzie ochota na małe co nieco, przygotujesz tylko bitą śmietanę i wymieszasz ją z pokrojoną w kostkę galaretką. Dorzucisz jeszcze kilka biszkoptów skropionych lemoniadą i gotowe. Efekt z pewnością Cię zadowoli.

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki:

około 400 g obranej dyni,

80 g galaretki cytrynowej lub pomarańczowej,

100 ml wody,

200 g śmietany 30%,

okrągłe biszkopty,

sok z cytryny + 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody.

Wykonanie:

Dynię pokrój w drobną kostkę, podlej niewielką ilością wody i podgrzewaj pod przykryciem, aż dynia zmięknie a woda odparuje. Następnie zblenduj ją. Dodaj galaretkę do gorącego musu z dyni i mieszaj do rozpuszczenia galaretki. Wstaw tak przygotowaną dyniową galaretkę do chłodziarki. Po stężeniu pokrój galaretkę w kostkę. Skrop biszkopty wodą z sokiem z cytryny. Ułóż je na dnie pucharków. Ubij śmietanę. Wmieszaj kostki galaretki w ubitą śmietaną i wyłóż masę na biszkopty.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty