Schab faszerowany


Delikatny, miękki schab faszerowany mielonym mięsem wieprzowym, pieczarkami i orzechami włoskimi. Subtelnie przyprawiony odrobiną chrzanu, czosnku i oczywiście solą oraz pieprzem. Pyszna domowa pieczeń doskonale będzie pasowała na wyjątkowe, świąteczne chwile.                      

Czas wykonania: 30 minut przygotowań + 80 minut pieczenie mięsa.                                  

Składniki:

1 kg schabu bez kości,

160 g mielonego mięsa wieprzowego,

150 g pieczarek,

60 g łuskanych orzechów włoskich,

5 g startego chrzanu ze słoiczka,

żółtko,

½ łyżki masła,

1-2 ząbki czosnku,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól,

pieprz,

mąka pszenna do obtoczenia schabu,

smalec do obsmażenia schabu.

Wykonanie:

Umyty i osuszony schab natnij tak, żeby powstała kieszeń. Natrzyj solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw pieprzem. Zawiń schab w folię i włóż na noc do lodówki. Przygotuj nadzienie: pieczarki umyj, drobno pokrój i podsmaż na maśle. Dopraw je solą i pieprzem. Orzechy zalej wrzącą wodą i obierz ze skórek. Pokrój je drobno. Mielone mięso połącz z pieczarkami i orzechami. Do farszu dodaj chrzan, żółtko, gałkę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nafaszeruj schab. Obwiąż go bawełnianą nicią i obtocz w mące, a następnie obsmaż na smalcu na rumiano. Przełóż mięso do brytfanny, wlej tłuszcz ze smażenia mięsa i piecz w nagrzanym do 200℃ piekarniku przez 80 minut. W trakcie pieczenia kilka razy polej mięso wytworzonym sosem. (Schab można upiec w rękawie do pieczenia).

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty