Schab faszerowany
Czas wykonania: 30 minut przygotowań + 80 minut pieczenie mięsa.
Składniki:
1 kg schabu bez kości,
160 g mielonego mięsa wieprzowego,
150 g pieczarek,
60 g łuskanych orzechów włoskich,
5 g startego chrzanu ze słoiczka,
żółtko,
½ łyżki masła,
1-2 ząbki czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
mąka pszenna do obtoczenia schabu,
smalec do obsmażenia schabu.
Wykonanie:
Umyty i osuszony
schab natnij tak, żeby powstała kieszeń. Natrzyj solą i przeciśniętym przez
praskę czosnkiem, dopraw pieprzem. Zawiń schab w folię i włóż na noc do
lodówki. Przygotuj nadzienie: pieczarki umyj, drobno pokrój i podsmaż na maśle.
Dopraw je solą i pieprzem. Orzechy zalej wrzącą wodą i obierz ze skórek. Pokrój
je drobno. Mielone mięso połącz z pieczarkami i orzechami. Do farszu dodaj
chrzan, żółtko, gałkę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nafaszeruj
schab. Obwiąż go bawełnianą nicią i obtocz w mące, a następnie obsmaż na smalcu
na rumiano. Przełóż mięso do brytfanny, wlej tłuszcz ze smażenia mięsa i piecz
w nagrzanym do 200℃ piekarniku przez 80 minut. W trakcie pieczenia kilka razy
polej mięso wytworzonym sosem. (Schab można upiec w rękawie do pieczenia).
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz