Pierogi szpinakowe z farszem rybno-serowym


Pierogi, tyle różnych możliwości, przeróżne farsze, ciasto gotowane, pieczone,… Proponuję Wam bardzo efektowną wersję. Zieloną za sprawą świeżego szpinaku, który jest jednym ze składników ciasta, z bardzo ciekawym farszem łączącym biały ser, tuńczyka, szalotkę i szczypiorek. Piękne i smaczne, cieszące oko i kubki smakowe pierożki. Warto poświęcić czas na te pyszności. Polecam.

Z tych proporcji otrzymałam 42 pierogi.

Czas: 30 minut prace przygotowawcze +5 minut gotowania.

Składniki:

FARSZ:

250 g białego sera,

puszka tuńczyka w oleju roślinnym 185g,

pęczek szczypiorku,

około 50 g szalotki,

sól,

pieprz.

CIASTO:

450 g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania ciasta podczas wałkowania,

około ½ szklanki ciepłej wody,

opakowanie świeżego szpinaku (200 g).

DODATKOWO:

olej rzepakowy,

około 50 g szalotki.

Wykonanie:

Z liści szpinaku oderwij ogonki. Zblenduj listki. Z mąki, wody i zblendowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto. Pozostaw przykryte ciepłą miseczką, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz. Ser rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj odsączonego z oleju tuńczyka, posiekany szczypior i pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dopraw farsz pieprzem i solą.  Następnie rozwałkuj ciasto. Podsypuj je mąką (nie za dużo, gdyż później możesz mieć problem ze zlepianiem pierogów), żeby nie przyklejało się do stolnicy i wałka. Wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładaj farsz. Dokładnie zlepiaj pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę i do posolonego wrzątku wrzucaj pierogi. Gotuj je około 5 minut od wypłynięcia. Na oleju podsmaż pokrojoną szalotkę. Będzie to okrasa do przygotowanych pierogów.

                                                                           

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty