Pierogi szpinakowe z farszem rybno-serowym
Z tych proporcji otrzymałam 42 pierogi.
Czas: 30 minut prace przygotowawcze +5 minut gotowania.
Składniki:
FARSZ:
250 g białego sera,
puszka tuńczyka w oleju roślinnym 185g,
pęczek szczypiorku,
około 50 g szalotki,
sól,
pieprz.
CIASTO:
450 g mąki pszennej + niewielka ilość mąki do podsypywania ciasta podczas wałkowania,
około ½ szklanki ciepłej wody,
opakowanie świeżego szpinaku (200 g).
DODATKOWO:
olej rzepakowy,
około 50 g szalotki.
Wykonanie:
Z liści szpinaku oderwij ogonki. Zblenduj listki. Z mąki, wody i zblendowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto. Pozostaw przykryte ciepłą miseczką, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz. Ser rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj odsączonego z oleju tuńczyka, posiekany szczypior i pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dopraw farsz pieprzem i solą. Następnie rozwałkuj ciasto. Podsypuj je mąką (nie za dużo, gdyż później możesz mieć problem ze zlepianiem pierogów), żeby nie przyklejało się do stolnicy i wałka. Wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładaj farsz. Dokładnie zlepiaj pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę i do posolonego wrzątku wrzucaj pierogi. Gotuj je około 5 minut od wypłynięcia. Na oleju podsmaż pokrojoną szalotkę. Będzie to okrasa do przygotowanych pierogów.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz