Kopytka z batatów


Batat ze swoją słodyczą, wędzone tofu z wyraźnym „dymnym” smakiem i aromatem, do tego podsmażona cebulka z dodatkiem tymianku i tak powstały niezwykłe kopytka. Po ich przygotowaniu w kuchni wyczuwalny jest zapach wędzonki. Zrobisz je dość szybko, a później możesz zajadać się tym prostym daniem. 

Z podanych składników otrzymamy porcje dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

400 g obranych, pokrojonych w kostkę batatów,

180 g wędzonego tofu,

1 jajko,

250 g mąki pszennej + mąka użyta do podsypywania przy formowaniu wałków, z których będą cięte kopytka,

50 g mąki ziemniaczanej,

Sól, kilka gałązek świeżego tymianku, olej rzepakowy, cebula żółta.

Wykonanie:

Bataty ugotuj i odcedź. Pozostaw je do wystudzenia. Następnie bataty i tofu zmiel w maszynce. Dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, odrobinę soli. Zagnieć ciasto. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich wałki na oprószonej mąką pszenną stolnicy. Każdy z wałków tnij nożem ukośnie na kopytka. Przygotowane kopytka wrzucaj na dobrze osolony wrzątek i gotuj około 2 minut od wypłynięcia. Na patelni, na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj świeży tymianek i chwilę pozostaw na ogniu, żeby uwolnił się jego aromat. Ugotowane kopytka podawaj okraszone cebulką z tymiankiem.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty