Makaron dyniowy z dodatkiem warzyw i mięsa
Jesień za oknem, na straganach dynie, które można użyć w kuchni do różnych potraw. Proponuję własnoręcznie przygotowany makaron dyniowy, tak dobry, że można zajadać go bez dodatków. Dzisiaj jednak proponuję podać go z kurczakiem, brukselką, papryką i suszonymi pomidorami. Jesiennie. Makaron możesz przygotować wcześniej i wysuszyć, a następnie użyć, kiedy będzie pora. To doskonały pomysł na bardzo pożywny obiad. Serdecznie zapraszam po przepis.
Z podanych składników otrzymamy 4-5 porcji.
Czas przygotowania: 70 minut.
Składniki:
MAKARON:
400 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta,
2 jajka,
7 łyżek puree z dyni,
sól.
MIĘSO Z WARZYWAMI:
Około 300 g piersi z kurczaka,
250 g brukselki,
300 g oczyszczonej z nasion , pokrojonej papryki żółtej i czerwonej,
100 g suszonych pomidorów z ziołami (waga po odsączeniu z oleju),
ulubiony żółty ser,
papryka słodka mielona,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka oleju rzepakowego,
cukier,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Przygotuj puree z dyni. Dynię pokrój na kawałki i ugotuj na parze. Zblenduj. Na stolnicy umieść składniki na makaron. Zagnieć ciasto. Wyrób je starannie. Następnie podziel je na części i rozwałkuj podsypując je mąką (nie wałkuj ciasta zbyt cienko). Pokrój je na paski i ugotuj w osolonym wrzątku. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym, oleju rzepakowym, słodkiej papryce, pieprzu i soli. Pozostaw mięso w chłodziarce na około 30 minut. W tym czasie ugotuj brukselkę w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pokrojoną paprykę, pokrojone suszone pomidory i brukselkę. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Wszystko podsmażaj, aż papryka nieco zmięknie. Następnie dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj, chwilę podgrzewaj. Danie rozłóż na talerze i posyp ulubionym żółtym serem.



Komentarze
Prześlij komentarz