Rolada z truskawkami

Zapraszam na biszkoptową roladę z serem oraz pachnącymi, dojrzałymi truskawkami. To lekka, orzeźwiająca, nie za słodka propozycja, bardzo efektowna. Taka, którą możesz zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Delikatne rolady z owocami są doskonałe na ciepłe dni, a ta doskonale wkomponowuje się w słoneczne popołudnie przy kawie. Ten zawijaniec z fantazją zasmakuje Twojej rodzinie i przyjaciołom. Gorąco polecam. Wypróbuj!                         

Czas wykonania: 40 minut przygotowania + 12-15 min pieczenia biszkoptu (należy dodać czas przeznaczony na chłodzenie rolady).

Składniki:

CIASTO BISZKOPTOWE:                                     

80 g mąki tortowej,

40 g mąki ziemniaczanej,                                    

szczypta soli,  

4 jajka,

70 g cukru.

MASA I DEKORACJA:

500 g truskawek,                                 

500 g twarogu półtłustego,                             

30 g cukru,

6 łyżeczek żelatyny,

3 łyżki soku z cytryny,

5 łyżek gorącej wody,

60 g białej czekolady.

Wykonanie:                                                 

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Posmaruj blachę olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej włóż do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubijaj przez chwilę na niskich obrotach. Następnie zwiększ obroty miksera i ubijaj jajka dodając partiami cukier. Jajka powinny stać się białe i puszyste. Dodaj przesiane mąki i delikatnie wmieszaj je w jajeczną masę. Wyłóż ciasto biszkoptowe na blachę do pieczenia. Równomiernie je rozprowadź i wygładź. Piecz biszkopt przez 12-15 minut. Wyjmij od razu po upieczeniu i wyłóż go na oprószoną cukrem bawełnianą ściereczkę. Papier do pieczenia zwilż wodą i usuń. Zwiń biszkopt za pomocą ściereczki. Zostaw go w tej postaci do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotuj wypełnienie rolady. Twaróg zblenduj z cukrem. Osobno zblenduj 250 g truskawek. Do twarogu dodaj 150 g musu truskawkowego. Wymieszaj. Sok z cytryny podgrzej, dodaj do niego 3 łyżki gorącej wody i 5 łyżeczek żelatyny. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Trzy łyżki masy serowo-truskawkowej dodaj do żelatyny, dokładnie wymieszaj i całość przełóż do reszty masy twarogowo-truskawkowej. Dokładnie wymieszaj. Wstaw masę do lodówki, żeby lekko stężała. Następnie rozwiń biszkopt, rozsmaruj na nim masę twarogowo-truskawkową. Kilka truskawek pozostaw do dekoracji, resztę pokrój i rozłóż na masie. Zwiń roladę za pomocą ściereczki. Resztę musu truskawkowego połącz z rozpuszczoną białą czekoladą i rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody łyżeczką żelatyny. Wymieszaj masę i włóż do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie udekoruj roladę masą oraz pozostałymi truskawkami. Włóż ją do lodówki na minimum 3 godziny.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty