Rolada z truskawkami
Czas wykonania: 40 minut przygotowania + 12-15 min pieczenia biszkoptu (należy dodać czas przeznaczony na chłodzenie rolady).
Składniki:
CIASTO BISZKOPTOWE:
80 g mąki tortowej,
40 g mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
4 jajka,
70 g cukru.
MASA I DEKORACJA:
500 g truskawek,
500 g twarogu półtłustego,
30 g cukru,
6 łyżeczek żelatyny,
3 łyżki soku z cytryny,
5 łyżek gorącej wody,
60 g białej czekolady.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180℃. Posmaruj blachę olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej włóż do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubijaj przez chwilę na niskich obrotach. Następnie zwiększ obroty miksera i ubijaj jajka dodając partiami cukier. Jajka powinny stać się białe i puszyste. Dodaj przesiane mąki i delikatnie wmieszaj je w jajeczną masę. Wyłóż ciasto biszkoptowe na blachę do pieczenia. Równomiernie je rozprowadź i wygładź. Piecz biszkopt przez 12-15 minut. Wyjmij od razu po upieczeniu i wyłóż go na oprószoną cukrem bawełnianą ściereczkę. Papier do pieczenia zwilż wodą i usuń. Zwiń biszkopt za pomocą ściereczki. Zostaw go w tej postaci do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotuj wypełnienie rolady. Twaróg zblenduj z cukrem. Osobno zblenduj 250 g truskawek. Do twarogu dodaj 150 g musu truskawkowego. Wymieszaj. Sok z cytryny podgrzej, dodaj do niego 3 łyżki gorącej wody i 5 łyżeczek żelatyny. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Trzy łyżki masy serowo-truskawkowej dodaj do żelatyny, dokładnie wymieszaj i całość przełóż do reszty masy twarogowo-truskawkowej. Dokładnie wymieszaj. Wstaw masę do lodówki, żeby lekko stężała. Następnie rozwiń biszkopt, rozsmaruj na nim masę twarogowo-truskawkową. Kilka truskawek pozostaw do dekoracji, resztę pokrój i rozłóż na masie. Zwiń roladę za pomocą ściereczki. Resztę musu truskawkowego połącz z rozpuszczoną białą czekoladą i rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody łyżeczką żelatyny. Wymieszaj masę i włóż do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie udekoruj roladę masą oraz pozostałymi truskawkami. Włóż ją do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz