Muffinki z rabarbarem
Rabarbar zatopiony w smacznym i wilgotnym cieście, upieczonym w formie
muffinek. Nie za słodkich, doskonałych do kawy, czy jako dopełnienie śniadania.
Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkawym ciastem stanowi doskonałą parę. Jest
to świetny pomysł na coś szybkiego i pysznego. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Polecam.
Z tych proporcji otrzymamy 14 sztuk.
Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 30 minut pieczenia.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
100 g masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki cukru,
szczypta soli,
3-4 łodygi rabarbaru.
Wykonanie:
Rozpuść masło, dodaj do niego mleko i jajko. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystko wymieszaj. Dodaj pokrojony rabarbar. Wymieszaj. Napełniaj ciastem foremki do 2/3 wysokości. Piecz w 200℃ przez 30 minut.
Życzę smacznego 🍽.