Muffinki z rabarbarem

Rabarbar zatopiony w smacznym i wilgotnym cieście, upieczonym w formie muffinek. Nie za słodkich, doskonałych do kawy, czy jako dopełnienie śniadania. Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkawym ciastem stanowi doskonałą parę. Jest to świetny pomysł na coś szybkiego i pysznego. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Polecam.

Z tych proporcji otrzymamy 14 sztuk.

Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 30 minut pieczenia.

Składniki:

2 szklanki mąki,

1 szklanka mleka,

1 jajko,

100 g masła,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/3 szklanki cukru,

szczypta soli,

3-4 łodygi rabarbaru.

Wykonanie:

Rozpuść masło, dodaj do niego mleko i jajko. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystko wymieszaj. Dodaj pokrojony rabarbar. Wymieszaj. Napełniaj ciastem foremki do 2/3 wysokości. Piecz w 200℃ przez 30 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty