Kluski drożdżowe gotowane na parze z rabarbarem
Z tych proporcji otrzymamy 15 klusek.
Czas wykonania: 35 minut na przygotowanie ciasta i formowanie klusek + czas potrzebny na wyrastanie ciasta i wyrastanie uformowanych klusek oraz czas gotowania na parze.
Składniki:
400 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
2 żółtka,
50 g masła,
około 250 ml mleka,
50 g cukru + 1 łyżeczka cukru do posłodzenia rabarbaru,
szczypta soli,
150 g rabarbaru pociętego na kawałki.
Wykonanie:
Przygotuj rozczyn: drożdże połącz z łyżeczką cukru, rozetrzyj. Dodaj łyżkę mąki i tyle letniego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj rozczyn ściereczką i zostaw go w cieple, żeby podwoił swoją objętość. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodaj je do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodaj przesianą resztę mąki, resztę letniego mleka oraz sól. Wyrób ciasto. Ciasto musi być dobrze napowietrzone, trzeba je dość długo wyrabiać. Następnie do ciasta dodaj letnie, stopione masło i chwilę jeszcze wyrabiaj. Pozostaw ciasto w cieple, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Wykrój szklanką kółka. Na każdym połóż porcję rabarbaru i dokładnie zlepiaj kluseczki. Uformowane kluseczki pozostaw do wyrośnięcia. Przygotuj garnek z gotującą się wodą, wstaw do niego sitko do gotowania na parze, rozłóż na nim kluski, zachowując dość duże odstępy, gdyż kluseczki dużo urosną. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kluseczki na parze przez 10 minut. Podawaj z serkiem homogenizowanym waniliowym lub słodką śmietanką.
Komentarze
Prześlij komentarz