Warzywa z blachy z mięsnymi kulkami
Przepis na 4 porcje.
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania +30 minut zapiekania.
Składniki:
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia mięsa,
200 g pokrojonych w kostkę batatów,
200 g pokrojonych w kostkę buraków,
200 g pokrojonej w kostkę marchewki,
100 g fasolki szparagowej zielonej (mrożonej),
duża czerwona cebula,
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (przyprawa),
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
3 łyżki oleju rzepakowego + olej do usmażenia mięsa.
Wykonanie:
Przygotuj mięsne kulki: do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Starannie wyrób masę. Uformuj małe kulki. Obtocz je w bułce tartej i podsmaż na oleju. Warzywa pokrój w kostkę o szerokości 1-2 cm, cebulę na podłużne kawałki. Olej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wmasuj mieszankę ziół i oleju w warzywa. Przygotuj naczynie do zapiekania, wyłóż do niego warzywa i dodaj mięsne kulki. Zapiekaj danie w 200℃ przez 30 minut.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz