Musaka
Przepis na 7-9 porcji.
Czas przygotowania: 85 minut pracy + 40 minut pieczenia.
Składniki:
90-100 dag bakłażanów,
70 dag ziemniaków,
60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
2 duże cebule,
2-3 ząbki czosnku,
60 dag dojrzałych pomidorów,
po łyżeczce oregano i bazylii,
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
oliwa extra virgin.
Sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, 3 żółtka, 100-120 g żółtego sera, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Wykonanie:
Zacznij od bakłażanów, ziemniaków oraz pomidorów. Umyte bakłażany pokrój w średniej grubości talarki, posól i umieść na sitku, aby obciekły. Po około 30 minutach opłucz je pod zimną wodą, a następnie osusz. Podsmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie obierz i ugotuj ziemniaki. Wystudź je. Pomidory sparz we wrzątku, zalej zimną wodą i obierz ze skórki. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie i dodaj mięso. Podsmażaj mięso z cebulą w rondlu cały czas mieszając i rozbijając grudki. Jak tylko mięso zbrązowieje, dodaj pokrojony w kostkę miąższ pomidorów i koncentrat. Posól zawartość rondla do smaku. Duś wszystko pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pieprz. W trakcie duszenia mięsa przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło w garnku, wsyp mąkę i mieszaj zawartość do połączenia. Po około minucie smażenia zdejmij garnek z ognia i dodawaj po trochu zimne mleko. Cały czas mieszaj sos rózgą. Postaw ponownie garnek z sosem na ogniu i doprowadź go do wrzenia cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dopraw sos podanymi przyprawami i dodaj dwie łyżki startego na tarce sera. Odstaw sos do lekkiego przestudzenia. Zahartuj żółtka dwoma łyżkami sosu, a następnie dodaj je powoli do reszty sosu. Wszystko dokładnie połącz. Włącz piekarnik na 190℃. W czasie nagrzewania piekarnika złóż zapiekankę. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę bakłażanów, mięsa, pokrojonych w talarki ziemniaków, mięsa i ponownie bakłażanów, a następnie polej zapiekankę sosem. Zapiekaj przez 20 minut. Następnie posyp wierzch zapiekanki pozostałym, startym serem i zapiekaj przez kolejne 20 minut, do przypieczenia wierzchu dania.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz