Musaka


Grecka musaka to popularne danie mające wiele wariantów. Najczęściej w jej składzie są bakłażany i świetnie komponujące się z nimi: mielone mięso, pomidory oraz sos beszamelowy. Ja proponuję wersję z ziemniakami, ale jak wolisz, to możesz zastąpić je warstwą bakłażanów. Jak to najczęściej jest z takim smacznym jedzeniem, jest ono wysokokaloryczne i dość ciężkostrawne. Polecam je więc na obiad. Zdążymy wtedy spalić przyjęte kalorie, na przykład wybierając się na długi spacer.

Przepis na 7-9 porcji.

Czas przygotowania: 85 minut pracy + 40 minut pieczenia.

Składniki:

90-100 dag bakłażanów,

70 dag ziemniaków,

60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,

2 duże cebule,

2-3 ząbki czosnku,

60 dag dojrzałych pomidorów,

po łyżeczce oregano i bazylii,

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,

sól,

pieprz,

oliwa extra virgin.

Sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, 3 żółtka, 100-120 g żółtego sera, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Wykonanie:

Zacznij od bakłażanów, ziemniaków oraz pomidorów. Umyte bakłażany pokrój w średniej grubości talarki, posól i umieść na sitku, aby obciekły. Po około 30 minutach opłucz je pod zimną wodą, a następnie osusz. Podsmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie obierz i ugotuj ziemniaki. Wystudź je. Pomidory sparz we wrzątku, zalej zimną wodą i obierz ze skórki. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie i dodaj mięso. Podsmażaj mięso z cebulą w rondlu cały czas mieszając i rozbijając grudki. Jak tylko mięso zbrązowieje, dodaj pokrojony w kostkę miąższ pomidorów i koncentrat. Posól zawartość rondla do smaku. Duś wszystko pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec duszenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pieprz. W trakcie duszenia mięsa przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło w garnku, wsyp mąkę i mieszaj zawartość do połączenia. Po około minucie smażenia zdejmij garnek z ognia i dodawaj po trochu zimne mleko. Cały czas mieszaj sos rózgą. Postaw ponownie garnek z sosem na ogniu i doprowadź go do wrzenia cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dopraw sos podanymi przyprawami i dodaj dwie łyżki startego na tarce sera. Odstaw sos do lekkiego przestudzenia. Zahartuj żółtka dwoma łyżkami sosu, a następnie dodaj je powoli do reszty sosu. Wszystko dokładnie połącz. Włącz piekarnik na 190℃. W czasie nagrzewania piekarnika złóż zapiekankę. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę bakłażanów, mięsa, pokrojonych w talarki ziemniaków, mięsa i ponownie bakłażanów, a następnie polej zapiekankę sosem. Zapiekaj przez 20 minut. Następnie posyp wierzch zapiekanki pozostałym, startym serem i zapiekaj przez kolejne 20 minut, do przypieczenia wierzchu  dania.                                                          

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty