Bułeczki drożdżowe z rybą

Nie jest to szybkie i proste w wykonaniu danie. Jednak godne polecenia. Doskonałe na kolację oraz aby wziąć do pracy lub szkoły.                          

Z tych proporcji otrzymamy 7 sztuk dość dużych bułeczek.

Czas wykonania: 40 minut przygotowań + 25 minut pieczenia.

Składniki:

NADZIENIE:

160 g dowolnej ryby (u mnie, to filet z morszczuka),

½ cebuli czerwonej,

około 140 g poszatkowanej kapusty białej,

¼ szklanki przecieru pomidorowego,

olej rzepakowy,

sól,

pieprz.

CIASTO:

50 g drożdży,

1 łyżeczka cukru,

½ szklanki mleka,

2 jajka,

450 g mąki pszennej,

¼ szklanki oleju rzepakowego,

sól.

Dodatkowo jajko do posmarowania bułek.

Wykonanie:                                                                    

Cebulę i rybę pokrój w kostkę, dodaj kapustę, wszystko podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj przecier pomidorowy. Przypraw. Przykryj pokrywką i podduś do momentu, aż ryba będzie gotowa, a nadzienie będzie dosyć gęste. W tym czasie przygotuj zaczyn na ciasto. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyrośnięciu dodaj pozostałe składniki, oprócz oleju. Zagnieć ciasto, następnie dodaj olej i porządnie wyrób masę. Zostaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj i podziel na części. Kładź na każdym kawałku wystudzone nadzienie. Zlepiaj bułeczki (ja swoje bułeczki zrobiłam w formie prostokątnej). Posmaruj je jajkiem. Piecz w 185℃ przez 25 minut.

Życzę smacznego 🍽.

 

Popularne posty