Bułeczki drożdżowe z rybą

Nieco pracy, ale efekt zadowalający. Bułeczki godne polecenia. Doskonałe na kolację oraz aby wziąć do pracy lub do szkoły. Mięciutkie ciasto drożdżowe kryjące w środku nadzienie łączące rybę z kapustą, cebulą i pomidorami. Warto poświęcić czas, żeby przygotować te pyszności.                        

Z tych proporcji otrzymamy 7 sztuk dość dużych bułeczek.

Czas wykonania: 40 minut przygotowań + 25 minut pieczenia.

Składniki:

NADZIENIE:

160 g dowolnej ryby (u mnie, to filet z morszczuka),

½ cebuli czerwonej,

około 140 g poszatkowanej kapusty białej,

¼ szklanki przecieru pomidorowego,

olej rzepakowy,

sól,

pieprz.

CIASTO:

450 g mąki pszennej,

50 g drożdży,

2 jajka,

¾ szklanki mleka,

¼ szklanki oleju rzepakowego,

1 łyżeczka cukru,

sól.

Dodatkowo jajko do posmarowania bułek.

Wykonanie:                                                                    

Cebulę i rybę pokrój w kostkę, dodaj kapustę, wszystko podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj przecier pomidorowy. Przypraw. Pozostaw na ogniu, aż ryba będzie gotowa, a nadzienie będzie dosyć gęste. W tym czasie przygotuj zaczyn na ciasto. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyrośnięciu dodaj pozostałe składniki, oprócz oleju. Zagnieć ciasto, następnie dodaj olej i porządnie wyrób masę. Zostaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj, podziel na części, kładź na każdym kawałku wystudzone nadzienie. Uformuj bułeczki. Posmaruj je jajkiem. Piecz w 185 przez 25 minut.

Życzę smacznego 🍽.



 

Popularne posty