Bułeczki drożdżowe z rybą
Z tych proporcji otrzymamy 7 sztuk dość dużych bułeczek.
Czas wykonania: 40 minut przygotowań + 25 minut pieczenia.
Składniki:
NADZIENIE:
160 g dowolnej ryby (u mnie, to filet z morszczuka),
½ cebuli czerwonej,
około 140 g poszatkowanej kapusty białej,
¼ szklanki przecieru pomidorowego,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz.
CIASTO:
450 g mąki pszennej,
50 g drożdży,
2 jajka,
¾ szklanki mleka,
¼ szklanki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka cukru,
sól.
Dodatkowo jajko do posmarowania bułek.
Wykonanie:
Cebulę i rybę pokrój w kostkę, dodaj kapustę, wszystko podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj przecier pomidorowy. Przypraw. Pozostaw na ogniu, aż ryba będzie gotowa, a nadzienie będzie dosyć gęste. W tym czasie przygotuj zaczyn na ciasto. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka, dodaj cukier i trochę mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyrośnięciu dodaj pozostałe składniki, oprócz oleju. Zagnieć ciasto, następnie dodaj olej i porządnie wyrób masę. Zostaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj, podziel na części, kładź na każdym kawałku wystudzone nadzienie. Uformuj bułeczki. Posmaruj je jajkiem. Piecz w 185℃ przez 25 minut.
Życzę smacznego 🍽.


