Kaszotto z kurczakiem i kalafiorem.

W tym przepisie wykorzystałam mało docenianą kaszę pęczak, która jest bardzo smaczną kaszą. Potrawę przygotowuje się naprawdę szybko, można powiedzieć, że tyle ile potrzeba na ugotowanie kaszy. To pożywne i zdrowe danie. Nie zawsze trzeba poświęcić dużo czasu, żeby zjeść coś treściwego.                          

Z tych proporcji otrzymałam 2 duże porcje obiadowe.

Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:                                                                   

½ szklanki  kaszy pęczak,

½ małego kalafiora,

pojedyncza pierś z kurczaka,

cebula,

pół pęczka natki pietruszki,

kurkuma, pieprz, sól, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona), olej rzepakowy.

Wykonanie:

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka podsmaż z cebulą na oleju. Pod koniec smażenia dodaj różyczki kalafiora. Potrawę przykryj i duś, aż kalafior będzie miękki. Dodaj kaszę i dopraw solą, pieprzem, kurkumą i zmielonym kminem rzymskim. Pozostaw potrawę przez chwilę na ogniu. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.

Życzę smacznego 🍽.

 

Popularne posty