Kotlety z selera
Spożywanie warzyw
dobrze wpływa na stan naszego zdrowia. Proponuję kotlety z selera z dodatkiem
wędzonego łososia. Wykonanie ich nie jest trudne i
czasochłonne. To ciekawy sposób na warzywa w kuchni, które są tak ważne w
naszej diecie.
Z tych proporcji otrzymamy 4 kotlety.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
4 plastry selera,
40 g wędzonego łososia,
2 ugotowane żółtka,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 jajko,
50 g rozdrobnionych orzechów włoskich,
masło klarowane,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Selera obierz, pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu plastry selera ponacinaj. Włóż w nacięcia łososia zmiksowanego z żółtkami, doprawionego pieprzem i sokiem z cytryny. Obtaczaj kotlety w jajku i orzechach. Chwilę smaż na maśle z dwóch stron.