Kotlety z selera

Spożywanie warzyw dobrze wpływa na stan naszego zdrowia. Proponuję kotlety z aromatycznego, zdrowego, intensywnego w smaku i zapachu selera korzeniowego, Plastry selera kryją w sobie nadzienie z wędzonego łososia i żółtek. Do tego panierka z orzechów włoskich i powstało niezwykłe, szybkie, smaczne, zaskakujące danie. To ciekawy sposób na warzywa w kuchni, które są tak ważne w naszej diecie.

Z tych proporcji otrzymamy 4 kotlety.

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki:

4 plastry selera,

40 g wędzonego łososia,

2 ugotowane żółtka,

1 łyżeczka soku z cytryny,

1 jajko,

50 g rozdrobnionych orzechów włoskich,

2 łyżki bułki tartej,

masło klarowane,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Selera obierz, pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu plastry selera ponacinaj. Włóż w nacięcia łososia zmiksowanego z żółtkami, doprawionego pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Maczaj kotlety w jajku i obtaczaj w orzechach wymieszanych z bułką tartą. Chwilę smaż na maśle z dwóch stron.           

Życzę smacznego 🍽.


Popularne posty