Kotlety z selera
Spożywanie warzyw
dobrze wpływa na stan naszego zdrowia. Proponuję kotlety z aromatycznego,
zdrowego, intensywnego w smaku i zapachu selera korzeniowego, Plastry selera kryją
w sobie nadzienie z wędzonego łososia i żółtek. Do tego panierka z orzechów
włoskich i powstało niezwykłe, szybkie, smaczne, zaskakujące danie. To ciekawy sposób na warzywa w kuchni, które są tak
ważne w naszej diecie.
Z tych proporcji otrzymamy 4 kotlety.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
4 plastry selera,
40 g wędzonego łososia,
2 ugotowane żółtka,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 jajko,
50 g rozdrobnionych orzechów włoskich,
2 łyżki bułki tartej,
masło klarowane,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Selera obierz, pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu plastry selera ponacinaj. Włóż w nacięcia łososia zmiksowanego z żółtkami, doprawionego pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Maczaj kotlety w jajku i obtaczaj w orzechach wymieszanych z bułką tartą. Chwilę smaż na maśle z dwóch stron.


