Pierniczki
Chcę zaproponować szybkie i łatwe w
wykonaniu pierniczki. Doskonałe na Święta Bożego Narodzenia. Włożone do pudełka
mogą być przechowywane przez kilka dni.
Z tych proporcji otrzymamy około 40 sztuk ciasteczek.
Czas wykonania: 20 minut przygotowań + 12 minut pieczenia (czas nie obejmuje chłodzenia ciasta).
Składniki:
330 g mąki pszennej,
125 g masła,
1 żółtko,
160 g płynnego miodu,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Wykonanie:
Z podanych
składników zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do chłodziarki na około 30
minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, na placek o
grubości około 3 mm. Wycinaj foremkami pierniczki. Wstaw je do nagrzanego
piekarnika. Piecz w temperaturze 180℃ przez 10-13 minut.


