Pierniczki

Chcę  zaproponować szybkie i łatwe w wykonaniu pierniczki. Doskonałe na Święta Bożego Narodzenia. Włożone do pudełka mogą być przechowywane przez kilka dni.                        

Z tych proporcji otrzymamy około 40 sztuk ciasteczek.

Czas wykonania: 20 minut przygotowań + 12 minut pieczenia (czas nie obejmuje chłodzenia ciasta).

Składniki:

330 g mąki pszennej,

125 g masła,                                                                                                            

1 żółtko,

160 g płynnego miodu,

2 łyżeczki przyprawy do piernika,

1 łyżeczka sody oczyszczonej.                                                                     

Wykonanie:                                                 

Z podanych składników zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do chłodziarki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm. Wycinaj foremkami pierniczki. Wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 przez 10-13 minut.    

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty