Pyzy jaglane z mięsem

 


To dosyć pracochłonne danie. Warto jednak poświęcić swój czas, gdyż pyzy jaglane są pysznym daniem obiadowym. Do tego są zrobione z bardzo zdrowej kaszy. Jeżeli zaplanujemy ich wykonanie warto przygotować do nich nadzienie i ugotować kaszę wcześniej. To znacznie ułatwi i przyśpieszy pracę.                        

Z tych proporcji otrzymamy około 10 sztuk.

Czas wykonania: zakładam, że macie przygotowane nadzienie i ugotowaną kaszę, to czas przygotowania to około 20 minut.

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej,

2 szklanki wody do ugotowania kaszy,

6 łyżek mąki jaglanej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 jajko,

200 g dowolnego ugotowanego i zmielonego mięsa z dodatkiem marchwi i pietruszki,

sól, pieprz.

Wykonanie:

Kaszę wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej ją wrzątkiem i odlej wodę. Ugotuj kaszę z dodatkiem soli. Wystudź. Zblenduj kaszę. Dodaj jajko, mąkę jaglaną i ziemniaczaną. Wyrób ciasto. Mięso z warzywami dopraw solą i pieprzem. Zrób z niego kuleczki. Z ciasta jaglanego urywaj kawałki, rozpłaszcz je na dłoni. Obtaczaj nim mięsne kulki. Dłonie należy często myć z ciasta, aby można było łatwo formować pyzy. Wrzuć je na osolony wrzątek. Gotuj około 6 minut.     

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty