Pyzy jaglane z mięsem
Z tych proporcji otrzymamy około 10 sztuk.
Czas wykonania: zakładam, że macie przygotowane nadzienie i ugotowaną kaszę, to czas przygotowania to około 20 minut.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej,
2 szklanki wody do ugotowania kaszy,
6 łyżek mąki jaglanej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
200 g dowolnego ugotowanego i zmielonego mięsa z dodatkiem marchwi i pietruszki,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Kaszę wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej ją wrzątkiem i odlej wodę. Ugotuj kaszę z dodatkiem soli. Wystudź. Zblenduj kaszę. Dodaj jajko, mąkę jaglaną i ziemniaczaną. Wyrób ciasto. Mięso z warzywami dopraw solą i pieprzem. Zrób z niego kuleczki. Z ciasta jaglanego urywaj kawałki, rozpłaszcz je na dłoni. Obtaczaj nim mięsne kulki. Dłonie należy często myć z ciasta, aby można było łatwo formować pyzy. Wrzuć je na osolony wrzątek. Gotuj około 6 minut.
Życzę smacznego 🍽.