Sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i mandarynek
Przedstawiona przeze mnie sałatka
jest delikatna i smaczna. Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem
drobiowym pozostałym z gotowania, np. rosołu. To propozycja, do której z
pewnością powrócisz.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
250 g ugotowanej piersi z kurczaka,
około 150 g kapusty pekińskiej,
1/3 szklanki ryżu białego,
5 mandarynek,
100 g rodzynek,
50 g orzechów włoskich,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki jogurtu greckiego,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Ugotuj ryż. Pokrój składniki sałatki. Dodaj rodzynki. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Na koniec dodaj majonez i jogurt. Włóż sałatkę do schłodzenia. Sałatka musi mieć czas na tzw. „przegryzienie”.