Serniczki na zimno
Z tych proporcji otrzymamy 11 sztuk.
Czas wykonania: 15 minut (nie obejmuje czasu chłodzenia).
Składniki:
1 banan,
200 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone),
350 g twarogu delikatnego, naturalnego,
4 łyżki jogurtu greckiego,
sok z połowy cytryny,
9 łyżeczek żelatyny,
3 łyżki stołowe miodu.
Wykonanie:
Wiśnie i banana zblenduj (otrzymamy około 350 mililitrów musu owocowego). Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozpuść 4 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody (użyj trochę mniej niż ¼ szklanki). Do rozpuszczonej żelatyny dołóż dwie łyżki stołowe musu owocowego. Wymieszaj. Następnie wlej żelatynę do pozostałego musu owocowego. Dokładnie wymieszaj. Masą napełnij foremki (ja użyłam foremek silikonowych). Włóż foremki do chłodziarki, żeby masa stężała. Przygotuj masę serową. Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Do twarogu dodaj jogurt, sok z cytryny i miód. Masę wymieszaj. Rozpuść 5 łyżeczek żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody (użyj trochę mniej niż ¼ szklanki). Do rozpuszczonej żelatyny dołóż dwie łyżki stołowe masy serowej. Połącz żelatynę z pozostałą masą serową i rozłóż ją na musie owocowym. Włóż foremki do chłodziarki, żeby serniczki stężały.
Życzę smacznego 🍽.