Szarlotka z rodzynkami
Przepis na blaszkę 25 cm x 35 cm.
Czas wykonania: 50-60 minut pracy + 45 minut pieczenia (nie liczę czasu na chłodzenie musu jabłkowego i ciasta).
Składniki:
CIASTO:
55 dag mąki krupczatki,
5 żółtek,
210 g masła,
80 g cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 łyżek jogurtu greckiego.
NADZIENIE:
2 kg-2,5 kg jabłek: szara reneta,
skórka otarta z jednej cytryny,
4 łyżki cukru pudru,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
100 g rodzynek,
½ łyżeczki cynamonu.
DO WARSTWY BIAŁKOWEJ:
5 białek,
2 płaskie łyżki cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu jabłkowego.
Wykonanie:
Mąkę, schłodzone masło oraz proszek do pieczenia i cukier umieść na stolnicy. Posiekaj. Dodaj żółtka, jogurt i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części: 2/3 schowaj do chłodziarki, a 1/3 do zamrażalnika. Jabłka obierz, podsmaż (jabłka smaż do uzyskania konsystencji dżemu). Dodaj pozostałe składniki, oprócz mąki ziemniaczanej. Jeszcze chwilę podsmaż. Wystudź. Jabłka można przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo sprawniej przygotujemy ciasto. Do zimnych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto (2/3) rozwałkuj tak, aby zachodziło na brzegi blaszki. Dodaj jabłka. Podpiecz szarlotkę w 200℃ przez 25 minut. W tym czasie ubij białka z odrobiną soli. Dodaj cukier i jeszcze ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy. Pianę z białek rozsmaruj na wierzchu podpieczonego ciasta. Zetrzyj na nią ciasto (1/3), które było w zamrażarce. Ciasto wstaw do piekarnika i dopiecz szarlotkę w tej samej temperaturze przez 20 minut (jeżeli korzystasz z elektrycznego piekarnika możesz po 5 minutach włączyć tylko górną grzałkę, aby zrumienić wierzch).


