Tort kawowy

 


Tort nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba tylko przestrzegać zasad przygotowania biszkoptu. Krem zrobiony ze śmietany i serka mascarpone jest delikatny, pełen pełnowartościowego białka i wapnia. To wszystko tworzy pyszny tort. Polecam.                       

Z tych proporcji otrzymamy tort o średnicy 21 cm.

Czas wykonania: 25 minut pracy + 25 minut pieczenia.

Składniki:

BISZKOPT:                                                              

4 jajka,                                                                      

60 g mąki pszennej,                                                  

65 g mąki ziemniaczanej,                                                                             

60 g cukru,                                                

3 łyżki kawy rozpuszczalnej sypkiej,                                   

1 łyżeczka proszku do pieczenia.                             

KREM:

330 ml śmietanki 30%,

250 g serka mascarpone,

3 łyżki cukru pudru,

3 łyżeczki żelatyny,

1 łyżka kawy rozpuszczalnej sypkiej.

DODATKOWO: kawa z dodatkiem cukru do nasączenia biszkoptu.

Wykonanie:  

Przygotowanie biszkoptu: wyjmij wcześniej jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj stopniowo przesiane mąki, kawę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Biszkopt piecz w 175 przez 25-30 minut. Po wystudzeniu, biszkopt przekrój na 3 części.

Przygotowanie kremu: śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder. Masę śmietanową wymieszaj z kawą i mascarpone. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Do żelatyny dodaj dwie łyżki kremu. Wymieszaj. Następnie połącz żelatynę z pozostałym kremem. Delikatnie i dokładnie wymieszaj masę. Przygotuj kawę z odrobiną cukru i nasącz nią krążek biszkoptowy, rozłóż na nim porcję kremu. Kolejne krążki nasączaj kawą i przekładaj kremem. Przygotowany tort włóż do chłodziarki.        

Życzę smacznego 🍽.

 

Popularne posty