Tort kawowy
Z tych proporcji otrzymamy tort o średnicy 21 cm.
Czas wykonania: 25 minut pracy + 25 minut pieczenia.
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka,
60 g mąki pszennej,
65 g mąki ziemniaczanej,
60 g cukru,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej sypkiej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
KREM:
330 ml śmietanki 30%,
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej sypkiej.
DODATKOWO: kawa z dodatkiem cukru do nasączenia biszkoptu.
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu: wyjmij wcześniej jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj stopniowo przesiane mąki, kawę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Biszkopt piecz w 175℃ przez 25-30 minut. Po wystudzeniu, biszkopt przekrój na 3 części.
Przygotowanie kremu: śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder. Masę śmietanową wymieszaj z kawą i mascarpone. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Do żelatyny dodaj dwie łyżki kremu. Wymieszaj. Następnie połącz żelatynę z pozostałym kremem. Delikatnie i dokładnie wymieszaj masę. Przygotuj kawę z odrobiną cukru i nasącz nią krążek biszkoptowy, rozłóż na nim porcję kremu. Kolejne krążki nasączaj kawą i przekładaj kremem. Przygotowany tort włóż do chłodziarki.
Życzę smacznego 🍽.