Zapiekanka z kaszą orkiszową i kurczakiem

 

Ten przepis nie jest trudny, choć może sprawiać takie wrażenie. Doskonały na obiad lub jeżeli ktoś lubi, to na bardziej obfitą kolację. Idealny dla smakoszy kasz.                        

Z tych proporcji otrzymałam zapiekankę do naczynia o wymiarach 19cm x18 cm.

Czas wykonania: 40 minut pracy + 30 minut pieczenia.

Składniki:                                                                   

1 torebka kaszy orkiszowej,

200 g brokułów,

100 g papryki konserwowej,

pojedyncza pierś z kurczaka,

cebula,

4 jajka,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

1 łyżka śmietany,

ser mozzarella tarty,

1/3 łyżeczki cukru, pieprz, sól, zioła prowansalskie, olej rzepakowy, masło, bułka tarta.

Wykonanie:

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem. Wystudź. Dodaj 1 jajko, wymieszaj. Pokrojoną w kostkę i przyprawioną pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi pierś z kurczaka podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą na oleju. Pod koniec dodaj różyczki brokułu i chwilę duś pod przykryciem. Dodaj paprykę konserwową. Wszystko wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niego kaszę. Na kaszy rozłóż warstwę mięsa z warzywami, posyp serem, zalej pozostałymi jajkami zmiksowanymi z koncentratem i śmietaną z dodatkiem cukru. Zapiekaj w 175℃ przez 30 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty