Zapiekanka z kaszą orkiszową i kurczakiem
Z tych proporcji otrzymałam zapiekankę do naczynia o wymiarach 19cm x18 cm.
Czas wykonania: 40 minut pracy + 30 minut pieczenia.
Składniki:
1 torebka kaszy orkiszowej,
200 g brokułów,
100 g papryki konserwowej,
pojedyncza pierś z kurczaka,
cebula,
4 jajka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka śmietany,
ser mozzarella tarty,
1/3 łyżeczki cukru, pieprz, sól, zioła prowansalskie, olej rzepakowy, masło, bułka tarta.
Wykonanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem. Wystudź. Dodaj 1 jajko, wymieszaj. Pokrojoną w kostkę i przyprawioną pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi pierś z kurczaka podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą na oleju. Pod koniec dodaj różyczki brokułu i chwilę duś pod przykryciem. Dodaj paprykę konserwową. Wszystko wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niego kaszę. Na kaszy rozłóż warstwę mięsa z warzywami, posyp serem, zalej pozostałymi jajkami zmiksowanymi z koncentratem i śmietaną z dodatkiem cukru. Zapiekaj w 175℃ przez 30 minut.
Życzę smacznego 🍽.

