Zupa grzybowa

To smaczna i pożywna zupa łącząca suszone grzyby leśne i pieczarki. Ja do mojej zupy dodałam ziemniaki, ale jeżeli chcesz możesz je zastąpić makaronem. Jeżeli dla Was zupa jest za gęsta, to proponuję dodać trochę więcej wody. Wersja z makaronem to doskonała propozycja na wieczerzę wigilijną. Z pewnością zasmakuje gościom.              

Z tych proporcji otrzymamy 3-4 porcje.

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:                                                

20 g suszonych grzybów,

200 g pieczarek,

1 cebula,

1 marchewka,

1 pietruszka,

kawałek selera,

3 średnie ziemniaki,

3 łyżki masła klarowanego,

100 ml czerwonego półwytrawnego wina,

2 listki laurowe,

3 ziela angielskie,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Cebulę i warzywa (bez ziemniaków) pokrój. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Podsmaż warzywa na 2 łyżkach masła. Do warzyw wlej pół litra wody i czerwone wino. Gotuj około 20 minut. Dopraw pieprzem i solą. Wyjmij listki i ziele. Zupę zblenduj. Namoczone na noc grzyby ugotuj w około 300 ml wody. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem. Połącz obie „zupy”. Pieczarki pokrój na ćwiartki, podsmaż na łyżce masła i dodaj do zupy. Chwilę pogotuj. Po ugotowaniu możesz zaprawić zupę śmietanką kremówką.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty