Zupa grzybowa
Z tych proporcji otrzymamy 3-4 porcje.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
20 g suszonych grzybów,
200 g pieczarek,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
3 średnie ziemniaki,
3 łyżki masła klarowanego,
100 ml czerwonego półwytrawnego wina,
2 listki laurowe,
3 ziela angielskie,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Cebulę i warzywa (bez ziemniaków) pokrój. Dodaj
listki laurowe i ziele angielskie. Podsmaż warzywa na 2 łyżkach masła. Do warzyw wlej
pół litra wody i czerwone wino. Gotuj około 20 minut. Dopraw pieprzem i solą.
Wyjmij listki i ziele. Zupę zblenduj. Namoczone na noc grzyby ugotuj w około 300
ml wody. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Przypraw solą
i pieprzem. Połącz obie „zupy”. Pieczarki pokrój na ćwiartki, podsmaż na łyżce
masła i dodaj do zupy. Chwilę pogotuj. Po ugotowaniu możesz zaprawić zupę
śmietanką kremówką.
Życzę smacznego 🍽.


