Zupa jabłkowa

Polecam prostą i  smaczną zupę owocową. Dodane do niej przyprawy czynią ją naprawdę wyjątkową. Ostre chili i korzenny imbir nadają tej potrawie niezwykłego smaku. Cynamon zaś doskonale komponuje się z jabłkami. Dzięki tak dobranym składnikom, idealnie do siebie pasującym, zupa dobrze smakuje. Możesz podać ją z makaronem.                        

Z tych proporcji otrzymamy około 1 litr zupy.

Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

7-8 jabłek,

sól, chili, imbir, cynamon, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, łyżka jogurtu greckiego.                                                                         

Wykonanie:

Jabłka obierz, pokrój na kawałki, zalej wodą (około 750 ml), ugotuj. Zupę zblenduj. Dopraw chili, imbirem, cynamonem, odrobiną cukru trzcinowego i szczyptą soli. Zagotuj zupę. Na koniec dodaj ocet jabłkowy (według uznania) i jogurt grecki zahartowany dwoma łyżkami zupy. Podawaj z makaronem.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty