Zupa jabłkowa
Polecam prostą i smaczną zupę
owocową. Dodane do niej przyprawy czynią ją naprawdę wyjątkową. Ostre chili i
korzenny imbir nadają tej potrawie niezwykłego smaku. Cynamon zaś doskonale
komponuje się z jabłkami. Dzięki tak dobranym składnikom, idealnie do siebie
pasującym, zupa dobrze smakuje. Możesz podać ją z makaronem.
Z tych proporcji otrzymamy około 1 litr zupy.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
7-8 jabłek,
sól, chili, imbir, cynamon, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, łyżka jogurtu greckiego.
Wykonanie:
Jabłka obierz, pokrój na kawałki, zalej wodą (około 750 ml), ugotuj. Zupę zblenduj. Dopraw chili, imbirem, cynamonem, odrobiną cukru trzcinowego i szczyptą soli. Zagotuj zupę. Na koniec dodaj ocet jabłkowy (według uznania) i jogurt grecki zahartowany dwoma łyżkami zupy. Podawaj z makaronem.
Życzę smacznego 🍽.