Zupa porowa z pieczarkami
Z tych proporcji otrzymamy 4 porcje.
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
3 - 4 ziemniaki,
por – jego biała część i 2 zielone liście,
40 dag pieczarek,
1 litr wody,
sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, masło klarowane, ocet jabłkowy.
Wykonanie:
Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler pokrój. Podsmaż na maśle. Następnie zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości. Warzywa usuń z wywaru. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone pieczarki i pokrojone zielone liście pora. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokrój białą część pora. Podsmaż go na maśle, a następnie zblenduj. Dodaj do zupy. Wszystko dopraw odrobiną octu jabłkowego.


