Zupa porowa z pieczarkami

Moja propozycja na obiad, to łatwa w wykonaniu zupa charakteryzująca się ciekawym połączeniem składników. Zawiera aromatyczny, ostry por, który łagodnieje podczas obróbki termicznej, delikatne pieczarki, których smak staje się intensywniejszy podczas gotowania, sycące ziemniaki, niewiele przypraw i odrobinę octu jabłkowego. To bardzo pożywna, bezmięsna propozycja.  Do tego przygotowanie jej jest naprawdę szybkie.

Z tych proporcji otrzymamy 4 porcje.

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki: 

1 marchewka,

1 pietruszka,

kawałek selera,

3 - 4 ziemniaki,

por – jego biała część i 2 zielone liście,

40 dag pieczarek,

1 litr wody,

sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, masło klarowane, ocet jabłkowy.

Wykonanie:  

Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler pokrój. Podsmaż na maśle. Następnie zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości. Warzywa usuń z wywaru. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone pieczarki i pokrojone zielone liście pora. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokrój białą część pora. Podsmaż go na maśle, a następnie zblenduj. Dodaj do zupy. Wszystko dopraw odrobiną octu jabłkowego.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty