Buraczane ciasto z orzechami i mango


Smak tego ciasta jest naprawdę wyjątkowy. Powód, to dodanie do ciasta buraków, orzechów włoskich, kakao i jeszcze przepysznego mango. Czy wyczuwalne są w nim buraki? Myślę, że w niewielkim stopniu tak. Jeżeli skosztujesz tego ciasta przekonasz się, że to prawdziwy smakołyk.

Proporcje na blaszkę o wymiarach 24cm x 29cm.

Czas wykonania: 25 minut przygotowania + 40 minut pieczenia.

Składniki:

150 g mąki pszennej,

150 g orzechów włoskich,

300 g startego na tarce do ziemniaków surowego buraka,

450 g mango,

½ szklanki oleju rzepakowego,

4 jajka,

2 łyżki kakao,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 łyżka proszku do pieczenia,

serek homogenizowany waniliowy (150 g),

3,5 łyżeczki żelatyny,

2 galaretki wiśniowe,                                                                 

1/3 szklanki cukru (jeżeli lubisz słodkie ciasta, to proponuję zwiększyć ilość cukru), sól.                       

Wykonanie:

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj olej, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, buraka, pokrojone bardzo drobno orzechy. Wszystko wymieszaj. Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180℃. Wstaw ciasto i piecz je przez 40 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mango zmiksuj, dodaj serek w temperaturze pokojowej. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy z mango i serka. Następnie dodaj żelatynę do reszty masy. Tężejącą masę wyłóż na ostudzone ciasto. Na krem z mango rozlej rozpuszczoną, tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do schłodzenia.

Życzę smacznego 🍽.


Popularne posty