Buraczane ciasto z orzechami i mango
Proporcje na blaszkę o wymiarach 24cm x 29cm.
Czas wykonania: 25 minut przygotowania + 40 minut pieczenia.
Składniki:
150 g mąki pszennej,
150 g orzechów włoskich,
300 g startego na tarce do ziemniaków surowego buraka,
450 g mango,
½ szklanki oleju rzepakowego,
4 jajka,
2 łyżki kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
serek homogenizowany waniliowy (150 g),
3,5 łyżeczki żelatyny,
2 galaretki wiśniowe,
1/3 szklanki cukru (jeżeli lubisz słodkie ciasta, to proponuję zwiększyć ilość cukru), sól.
Wykonanie:
Żółtka
utrzyj z cukrem. Dodaj olej, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną,
kakao, buraka, pokrojone bardzo drobno orzechy. Wszystko wymieszaj. Ubij pianę
z białek z dodatkiem soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta. Piekarnik rozgrzej
do 180℃. Wstaw ciasto i piecz je przez 40 minut. Żelatynę rozpuścić w
niewielkiej ilości gorącej wody. Mango zmiksuj, dodaj serek w temperaturze pokojowej. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy z mango i serka. Następnie dodaj żelatynę do reszty masy. Tężejącą masę wyłóż na ostudzone ciasto. Na krem z mango rozlej
rozpuszczoną, tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do schłodzenia.