Czekoladki z sezamem
Jeżeli lubisz słodycze i nie możesz wypić kawy bez słodkiego dodatku, to spójrz
poniżej na przepis na czekoladki z sezamem. Po przygotowaniu, włóż je do lodówki, a
kiedy przyjdzie ochota na mały smakołyk, sięgnij po nie i rozkoszuj się ich smakiem.
Z tych proporcji otrzymamy 24 czekoladki.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
około 140 g sezamu,
50 g rodzynek,
1 łyżka miodu,
1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Ziarna sezamu chwilę
praż na dużej patelni, ciągle mieszając. Należy uważać, żeby ziarenka się nie
przypaliły. Przełóż sezam do miski lub innego naczynia, aby wystygł. Ziarna
sezamu i rodzynki rozdrobnij blenderem na gładką, plastyczną masę. Dodaj miód. Zagnieć
masę, żeby składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj kulki. Zanurzaj je w
rozpuszczonej czekoladzie. Włóż kulki do chłodziarki.
Życzę smacznego 🍽.


