Kakaowe ciasto z kremem z kaszy manny
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania: 25 minut pracy + 35 minut pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
4 jajka,
1/3 szklanki cukru,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 czubata łyżka kakao,
sól.
KREM:
750 ml mleka,
2 łyżki cukru,
150 g masła,
2/3 szklanki kaszy manny,
1 łyżeczka spiruliny,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
MASA WIŚNIOWA:
słoik (720 ml) wydrylowanych wiśni w kompocie,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta: Jajka wyciągnij wcześniej z chłodziarki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Do jajek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż masa będzie „biała” i puszysta. Dodaj przesiane przez sito: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto piecz w 180℃ przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój biszkopt na 2 części. Przygotowanie kremu: mleko i cukier zagotuj. Do gotującego mleka wsyp kaszę mannę i gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj spirulinę i wanilię. Wymieszaj masę mikserem. Poczekaj, aż masa wystygnie. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę. Do masła dodawaj po łyżce ugotowanej manny. Całość miksuj. Krem podziel na dwie porcje, jedną rozsmaruj na biszkoptowym blacie, przykryj krem drugim blatem. Przygotuj masę wiśniową. Odcedź wiśnie z kompotu. Odlej pół szklanki zalewy i wsyp do niej mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Resztę zalewy zagotuj. Do gotującej zalewy dodaj rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Ugotuj gęsty kisiel. Dodaj do niego wiśnie (15 wiśni odłóż do dekoracji ciasta). Wymieszaj. Rozłóż masę na cieście. Poczekaj, aż masa wystygnie. Następnie udekoruj ciasto pozostałym kremem i wiśniami.