Krokiety ziemniaczane

Jeżeli lubisz potrawy z ziemniaków: kopytka, knedle czy pyzy, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na krokiety ziemniaczane. Smak obtoczonych w bułce tartej ziemniaków z zaproponowanymi przeze mnie dodatkami jest zaskakujący. Zobacz, co można wyczarować z pozornie zwykłych ziemniaków.          

Czas przygotowania: 40 minut (nie wliczam czasu chłodzenia).

Składniki:

300 g ziemniaków,

25 g orzechów włoskich,

80 g poszatkowanej białej kapusty,

pół cebuli,

½ jajka,

5 łyżek mąki pszennej (ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków),

bułka tarta,

sól. pieprz, olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Kapustę i pokrojoną cebulę podsmaż na oleju rzepakowym.  Ziemniaki, orzechy oraz podsmażoną kapustę przepuść przez maszynkę. Do ostudzonej masy dodaj jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Zagnieć ciasto. Na posypanej bułką tartą stolnicy formuj z ciasta wałeczki. Podziel je na części. Smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do barszczu czerwonego.

Życzę smacznego 🍽.



Popularne posty