Krokiety ziemniaczane
Czas przygotowania: 40 minut (nie wliczam czasu chłodzenia).
Składniki:
300 g ziemniaków,
25 g orzechów włoskich,
80 g poszatkowanej białej kapusty,
pół cebuli,
½ jajka,
5 łyżek mąki pszennej (ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków),
bułka tarta,
sól. pieprz, olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź.
Kapustę i pokrojoną cebulę podsmaż na oleju rzepakowym.
Ziemniaki, orzechy oraz podsmażoną kapustę przepuść przez maszynkę. Do ostudzonej masy
dodaj jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Zagnieć ciasto. Na posypanej bułką tartą
stolnicy formuj z ciasta wałeczki. Podziel je na części. Smaż na oleju na
złoty kolor. Podawaj z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do barszczu czerwonego.