Roladki schabowe z kapustą i orzechami włoskimi
Przepis na 4 roladki.
Czas przygotowania: 60 minut.
Składniki:
4 plastry schabu,
150 g poszatkowanej białej kapusty,
50 g wyłuskanych orzechów włoskich,
cebula,
żółty ser,
10 g suszonych grzybów,
2 łyżki smalcu,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Schab rozbij, dopraw solą i pieprzem. Kapustę i pokrojoną w piórka cebulę podsmaż na łyżce smalcu. Dodaj do niej rozdrobnione orzechy włoskie oraz sól i pieprz. Na plastrach schabu ułóż warstwę kapusty. Na nią połóż plaster żółtego sera. Uformuj roladki. Każdą obwiąż bawełnianą nicią. Obsmaż na reszcie smalcu. Następnie podlej roladki niewielką ilością wody, dodaj grzyby suszone uprzednio namoczone na noc. Duś mięso pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij roladki z rondla, zawartość rondla zblenduj. Jeżeli to konieczne dodaj do utworzonego sosu sól i pieprz. Przygotowane roladki polej sosem.
Życzę smacznego 🍽.