Zapiekanka z kopytkami
Przepis na 4 porcje.
Czas wykonania: 60 minut przygotowania + 20 minut zapiekanie.
Składniki:
Kopytka: 400 g ziemniaków, 1 jajko, około ½ szklanki mąki pszennej, około ¼ szklanki mąki ziemniaczanej.
Masa mięsna: 500 g zmielonego mięsa z udźca indyka lub wieprzowiny, 120 g cebuli, 170 g pieczarek, 80 g mrożonego zielonego groszku, sól, pieprz.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki śmietanki 30%, 2 żółtka, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.
Dodatkowo: żółty ser, olej rzepakowy.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj, przepuść przez maszynkę. Do zimnych ziemniaków dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki grubości palca, krój pod skosem na 2 cm kawałki. Kopytka wrzucaj na osoloną wodę. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Odsuń na bok płyty, wyjmuj łyżką cedzakową. Mięso i pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju. Przykryj i duś do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pod koniec duszenia dodaj pokrojone pieczarki i zielony groszek. Przypraw solą i pieprzem. Przygotuj sos. Rozpuść masło. Do niego dodaj mąkę, mieszaj rózgą do połączenia składników, rozbijając grudki. Zrób białą zasmażkę. Zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wszystko starannie wymieszaj. Postaw ponownie na ogniu i stale mieszając doprowadź do zagotowania sosu. Przestudź. Dodaj żółtka, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj składniki. Dodaj sos do przygotowanego mięsa. Następnie masę wymieszaj z kopytkami. Przełóż przygotowaną masę do naczyń do zapiekania. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180℃.