Zupa na chłodne dni

Gdy na dworze jest chłodno, przychodzi czas na kiszonki. Kiszona kapusta dodana do zupy wzbogaca ją o cenne składniki. Zupa jest pełna witamin, odżywcza i smaczna. Ta zwyczajna zupa kryje w sobie wiele zdrowia.

Z podanych składników otrzymamy 4-5 porcji.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut (ten czas może ulec zmianie, gdyż zależy on od tego, jak szybko ugotujemy fasolę).

Składniki:

1 pietruszka (korzeń),

2 marchewki,

 ½ szklanki fasoli białej,

3 ziemniaki,

1 średniej wielkości burak,

3 łyżki kiszonej kapusty,

2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz,  1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 4 łyżki oleju rzepakowego, około 1,2 l wody.

Wykonanie: 

Pietruszkę i marchewkę pokrój w talarki, podsmaż na oleju. Chwilę przestudź, zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości warzyw. Wyjmij warzywa i je zblenduj. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony w słupki burak. Osobno ugotuj fasolę (fasolę należy uprzednio namoczyć na noc w wodzie). Gdy ziemniaki i buraki będą miękkie dodaj ugotowaną fasolę, pokrojoną kapustę kiszoną i połowę zmiksowanych warzyw. Przypraw zupę papryką i majerankiem.Chwilę pogotuj.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty