Zupa na chłodne dni
Gdy na dworze jest chłodno, przychodzi czas na kiszonki. Kiszona kapusta dodana do zupy wzbogaca ją o cenne składniki. Zupa jest pełna witamin, odżywcza i smaczna. Ta zwyczajna zupa kryje w sobie wiele zdrowia.
Z podanych składników otrzymamy 4-5 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut (ten czas może ulec zmianie, gdyż zależy on od tego, jak szybko ugotujemy fasolę).
Składniki:
1 pietruszka (korzeń),
2 marchewki,
½ szklanki fasoli białej,
3 ziemniaki,
1 średniej wielkości burak,
3 łyżki kiszonej kapusty,
2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 4 łyżki oleju rzepakowego, około 1,2 l wody.
Wykonanie:
Pietruszkę i
marchewkę pokrój w talarki, podsmaż na oleju. Chwilę przestudź, zalej
wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do
miękkości warzyw. Wyjmij warzywa i je zblenduj. Do wywaru dodaj pokrojone w
kostkę ziemniaki i pokrojony w słupki burak. Osobno ugotuj fasolę (fasolę
należy uprzednio namoczyć na noc w wodzie). Gdy ziemniaki i buraki będą miękkie
dodaj ugotowaną fasolę, pokrojoną kapustę kiszoną i połowę zmiksowanych warzyw.
Przypraw zupę papryką i majerankiem.Chwilę pogotuj.