Zupa z cukinii i selera naciowego


Zupa łączy łagodną cukinię z ostrym czosnkiem, zapachowym koperkiem oraz wyrazistym selerem naciowym. Końcowy efekt to charakterystyczna, pyszna, prosta zupa, którą polecam nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale też wartości odżywcze. Zupa krem to dobra propozycja na przemycenie różnego rodzaju warzyw. Jeżeli przygotujemy bulion warzywny wcześniej, ugotowanie zupy zajmie nam tylko kwadrans.                         

Z tych proporcji otrzymamy około 0,5 litra zupy.

Czas wykonania: 20 minut przygotowanie bulionu+ 15 minut przyrządzenie zupy.

Składniki:

około 250 g cukinii,

100 g selera naciowego,

pęczek koperku,

500 ml wywaru jarzynowego,

2 łyżki klarowanego masła,

2 łyżki mąki pszennej,

łyżka jogurtu greckiego,

ząbek czosnku,

1 łyżka sosu sojowego,

gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Wykonanie:

Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i seler. Pozostaw dosłownie chwilę na ogniu ciągle mieszając składniki. Warzywa zalej bulionem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawy. Chwilę gotuj, a następnie zblenduj zupę. Na koniec dodać posiekany koperek i zahartowany zupą jogurt.

Życzę smacznego 🍽.

 

Popularne posty