Zupa z cukinii i selera naciowego
Z tych proporcji otrzymamy około 0,5 litra zupy.
Czas wykonania: 20 minut przygotowanie bulionu+ 15 minut przyrządzenie zupy.
Składniki:
około 250 g cukinii,
100 g selera naciowego,
pęczek koperku,
500 ml wywaru jarzynowego,
2 łyżki klarowanego masła,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka jogurtu greckiego,
ząbek czosnku,
1 łyżka sosu sojowego,
gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Wykonanie:
Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i seler. Pozostaw dosłownie chwilę na ogniu ciągle mieszając składniki. Warzywa zalej bulionem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawy. Chwilę gotuj, a następnie zblenduj zupę. Na koniec dodać posiekany koperek i zahartowany zupą jogurt.
Życzę smacznego 🍽.