Biszkopt z kremem kokosowym

Jeżeli lubisz ciasta z kremem, to polecam biszkopt z kremem i galaretką. Ciasto według mnie ma idealne proporcje cukru do reszty składników. Krem jest kokosowy z niewielkim dodatkiem rumowym, co daje miłe doznania smakowe. Lekki biszkopt połączony z kremem, może nie lekkim, ale smacznym. Polecam.

Czas wykonania: 60 minut przygotowań + 25 minut pieczenia (nie wliczam czasu potrzebnego na chłodzenie).

Przepis na tortownicę średnicy 25 cm.

Składniki:

BISZKOPT:

4 jajka,

½ szklanki mąki pszennej,

½ szklanki mąki ziemniaczanej,

1/3 szklanki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

KREM:

1 szklanka wiórków kokosowych,

1 szklanka mleka,

200 g masła,

aromat do ciasta: rumowy,

2 łyżki cukru.

DODATKOWO:

puszka brzoskwiń,

2 galaretki cytrynowe,

sok z cytryny.

Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu: białka ubijaj przez chwilę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszaj. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez 25 minut.

Przygotowanie kremu: Wiórki kokosowe zalej mlekiem, odstaw na 30 minut. Następnie podgrzewaj ciągle mieszając. Dodaj cukier i trzymaj masę na ogniu do momentu powstania gęstej kremowej masy, cały czas mieszając. Masę wystudź. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj. Dodawaj do niego po łyżce masy kokosowej i ucieraj. Dodaj kilka kropli rumowego aromatu.

Przygotuj galaretkę (ja dodaję 3/4 wody w odniesieniu do ilości podanej na opakowaniu).

Biszkopt nasącz wodą z dodatkiem soku z cytryny. Na biszkopt wyłóż krem, udekoruj go brzoskwiniami i zalej tężejącą galaretką.    

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty