Biszkopt z kremem kokosowym
Czas wykonania: 60 minut przygotowań + 25 minut pieczenie biszkoptu (nie wliczam czasu potrzebnego na chłodzenie).
Przepis na tortownicę średnicy 25 cm.
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka,
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
KREM:
1 szklanka wiórków kokosowych,
1 szklanka mleka,
100 g masła,
250 g serka mascarpone,
aromat do ciasta: rumowy,
2 łyżki cukru.
MUS BRZOSKWINIOWY:
puszka brzoskwiń,
4 łyżeczki żelatyny.
DODATKOWO:
2 galaretki cytrynowe,
sok z cytryny.
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu: Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij przez chwilę je ubijać. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszaj. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez 25 minut.
Przygotowanie kremu: Wiórki kokosowe zalej mlekiem, odstaw na 30 minut. Następnie podgrzewaj ciągle mieszając. Dodaj cukier i trzymaj masę na ogniu do momentu powstania gęstej kremowej masy, cały czas mieszając. Masę wystudź. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj. Dodawaj do niego po łyżce masy kokosowej i ucieraj. Dodaj serek mascarpone i ucieraj masę. Dodaj kilka kropli rumowego aromatu.
Przygotowanie musu brzoskwiniowego: Brzoskwinie odsącz z zalewy. Zblenduj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Do żelatyny dodaj dwie łyżki musu brzoskwiniowego. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj galaretkę (ja dodaję 3/4 wody w odniesieniu do ilości podanej na opakowaniu).
Biszkopt nasącz wodą z dodatkiem soku z cytryny. Na biszkopt wyłóż krem, a następnie mus brzoskwiniowy, ciasto zalej tężejącą galaretką.
Życzę smacznego 🍽.


