Boczniaki w sosie jogurtowym
Przepis na 4 porcje.
Czas przygotowania: 35 minut.
Składniki:
około 300 g boczniaków,
około 140 g cebuli,
150 g zielonego groszku (mrożonego),
pęczek natki pietruszki,
1 łyżka sosu sojowego,
½ łyżeczki rozmarynu,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
1 łyżka mąki pszennej,
6 łyżek jogurtu greckiego,
½ szklanki mleka,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Cebulę, umyte, pokrojone grzyby podsmaż na oleju. Dodaj groszek i duś około 15-20 minut pod przykryciem. Dodaj mąkę, chwilę ją zasmaż. Dodaj przyprawy (kmin rzymski zmiel), jogurt i mleko. Ciągle mieszając, doprowadź do zagotowania potrawy. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.