Boczniaki w sosie jogurtowym

Jeżeli masz ochotę na grzyby, to wypróbuj ten przepis. Użyłam w nim boczniaków, które są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Zawierają dużo błonnika i przeciwutleniaczy. Powstała aromatyczna potrawa z bardzo zdrowymi, odżywczymi grzybami. Danie jest niezwykle delikatne dla naszego podniebienia. Z pewnością zasługuje na zainteresowanie.

Przepis na 4 porcje.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki:

około 300 g boczniaków,

około 140 g cebuli,

150 g zielonego groszku (mrożonego),

pęczek natki pietruszki,

1 łyżka sosu sojowego,

½ łyżeczki rozmarynu,

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,

1 łyżka mąki pszennej,

6 łyżek jogurtu greckiego,

 ½ szklanki mleka,

olej rzepakowy,

sól,

pieprz.

Wykonanie: 

Cebulę, umyte, pokrojone grzyby podsmaż na oleju. Dodaj groszek i duś około 15-20 minut pod przykryciem. Dodaj mąkę, chwilę ją zasmaż. Dodaj przyprawy (kmin rzymski zmiel), jogurt i mleko. Ciągle mieszając, doprowadź do zagotowania potrawy. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.                                     

Życzę smacznego 🍽.

 

Popularne posty